Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Жителі «Воєнки» зібрались на святкування річниці Херсона

За ініціативи депутата Херсонської міської ради Артема Кияновського і голів квартальних комітетів на території школи №3 зібрались жителі «Воєнки» на святкування річниці заснування Херсона й свого історичного району. Військовий форштадт, а в народі «Воєнка» – одне з історичних передмість Херсона, виник і заселявся одночасно зі зведенням фортифікації.

«Воєнка» розташована на схід від фортеці, в ній розселялись відставні військові, розміщувались полки й будівельні бригади. Від Парку Слави до Чорноморської, від Університетської до берегової лінії – межі історичного району. Всі вулиці схожі і ведуть круто вниз до Дніпра. Район зі своїм внутрішнім устроєм, звичаями і характером.

Анатолій Короленко, місцевий житель, пригадує: «Я народився на «Воєнці», мене хрестили в Катерининському соборі, ходив до школи №3 і пам’ятаю свого вчителя, тут живу все життя. Пригадую, ми місцину, де зараз парк «Херсонська фортеця», називали просто «валами». Чого там тільки не було: бійки, базарі, навіть циганські табори там стояли».

«Напевне, ваш район – найколоритніший серед інших в Херсоні, найвідоміший. П’ять голів квартальних комітетів вийшли з ініціативою влаштувати свято саме «Воєнки». І я вдячний за те, що виробите: ви любите своє подвір’я, свою вулицю, свій район», – сказав голова Дніпровської у місті Херсоні ради Владислав Кондратов.

На святкуванні відзначили кращих квартальних і відповідальних власників будинків.

«Квартальні – люди відповідальні й сумлінні. В них немає ніяких владних повноважень, і вони переконують місцевих жителів підтримувати порядок, роблять багато, аби покращити життя людей. Це справжні ентузіасти», – підкреслив депутат міськради Артем Кияновський.

На завершення святкування для мешканців «Воєнки» прозвучали старі добрі пісні у виконанні Артема Кияновського та народної артистки України Олени Галл-Савальської.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН