Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Занедбані могили видатних новокаховчан оновлять коштом громади

Гроші на це планують виділити на сесії Новокаховської міськради 16 травня.

Скромний хрест і майже зрівняна з землею могила. Такий вигляд багато років поспіль має місце поховання Степана Фалдзинського на старому кладовищі у Новій Каховці. Уродженець Польщі, він останні десятиліття свого життя прожив у цьому місті, де заклав центральний парк, що нині носить його ім’я, а також брав участь в озелененні вулиць і оформленні скверів.

Багато років поспіль за могилами Фалдзинського і його дружини доглядають їх сусіди. Проте коштів на встановлення пам’ятника і впорядкування місця поховань у них нема. Відсутні будь-які написи і на могилі дружини Степана Фалдзинського. Та й сам хрест на ній встановили лише кілька днів тому.

Впорядкування потребує й пам’ятник на могилі найвідомішого новокаховського поета Анатолія Бахути, на центральному кладовищі. З 1992 року в місті діє літературно-меморіальний музей поета, видаються його поетичні збірки, проводяться заходи, літературні читання і конкурси пам’яті Бахути. Водночас місце його поховання перебуває в жалюгідному стані.

— Пам’ятник на ньому встановила після смерті Анатолія Бахути його троюрідна сестра, яка давно живе за кордоном, — розповів друг поета Олександр Гунько.

Взятися за занедбані могили видатних жителів міста на розширеній апаратній нараді в міськраді 3 травня пообіцяв міський голова Нової Каховки Володимир Коваленко. За його словами, на найближчій сесії міськради, що має відбутися 16 травня планується виділити на це кошти з місцевого бюджету.

— На могилі Степана Фалдзинського необхідно встановити пам’ятник, а могилу Бахути потрібно оновити, — розповів він “Новому дню”. — Як тільки я побачив, в якому вони перебувають стані, одразу ж прийняв рішення. Тепер слово за депутатами міськради. Думаю, на кожну з цих могил знадобиться десь по 20-25 тисяч гривень.

Олег БАТУРІН

Новий день

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН