Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

«На початку 2019 року матимемо Закон щодо регламенту існування православної церкви на теренах України», – Архієпископ Херсонський і Кримський Климент

Сьогодні, 20 грудня, у прес-клубі газети «Новий День» відбулась прес-конференція за участі Архієпископа Сімферопольського і Кримського Климента, Архієпископа Херсонського і Таврійського Даміана та Архієпископа Херсонського і Миколаївського Бориса на тему «Православна церква України, шлях утвердження автокефалії».

На заході духівники розповіли про шлях утворення єдиної української помісної православної церкви як в цілому і саме на Херсонщині з урахуванням особливостей області сьогодні й подальшими перспективами розвитку українського православ’я.

Розпочав прес-конференцію найстарший учасник Об’єднавчого собору у Києві, що відбувся 15 грудня цього року, Архієпископ Херсонський і Таврійський Даміан.

«Нарешті ми дочекалися дня об’єднання церков України в єдину. Звичайно, були розбіжності у думках, але спільна літургійна молитва привела нас до єднання – саме так і відбувся Собор».

Під єдиною українською помісною православною церквою розуміють церкву українського народу, кордони юрисдикції якої збігаються з державними кордонами. Як правило, виникнення самостійної держави якогось православного народу майже одразу спричиняло і створення його помісної церкви. Тобто помісна церква є ще одним гарантом незалежності країни. Та у випадку України так не сталося – вона довгий час залишалася на конфесійному рівні пов’язаною з Російською Федерацією.

«Головне, що тепер Україна матиме канонічну й законодавчу незалежність, не зважаючи на те, що було і які складалися відносини з іншими країнами. Істинне покликання православ’я – любов. Саме спираючись на це, будемо самостійно розбудовувати взаємини з іншими церквами та релігійними організаціями», – зауважив Архієпископ Херсонський і Миколаївський Борис і сказав, що питання патріархії вже розглядатиметься тоді, коли українська помісна православна церква здобуде власний авторитет у світовому духовенстві.

Окремо Архієпископ Херсонський і Кримський Климент звернув увагу, що саме завдяки утворенню єдиної помісної церкви православ’я стало доступним для абсолютно всіх національностей, що є громадянами України.

«Ми вже не є обламками історії радянського періоду, Україна народжується як окрема держава!», – наголосив Климент і додав, що саме Об’єднавчий собор став зламом усіляких політичних діалогів і виходом українського православного християнства й держави взагалі на новий міжнародний рівень.

Також владика Климент розповів, що процес формування помісної української православної церкви продовжиться після 6 січня 2019 року, коли Україна отримає томос. Буде проведений Собор за участі всіх архієреїв помісної православної церкви України, які брали участь у виборах Предстоятеля Епіфанія.

«Думаю, проблем з тим, що об’єднуються єпископи різних релігійних установ не буде, адже вже найближчим часом Верховна Рада України розглядатиме і прийматиме законопроект щодо регламенту існування православної церкви на теренах України», – сказав у своєму виступі Климент.

Архієпископи Херсонщини щиро дякують усім мешканцям області та всієї країни за підтримку у прагненні створення єдиної помісної православної церкви, адже це важливо для розвитку, добробуту й незалежності України.

сайт Херсонської ОДА

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН