Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Що робити херсонцям, коли виплату зарплати затримують

Поради стосовно того, як діяти у разі, коли жителі Херсона стикнулися із недопропорядними роботодавцями дає Олексій Саковніч, херсонський юрист, помічник народного депутат Олександра Співаковського:

«Порада юриста» цього тижня стосується питання захисту прав працівників. Інколи надходять звернення щодо затримки у виплаті заробітної плати або, частіше, виявлення факту неофіційного працевлаштування. Дійсно, для деяких громадян є справжньою несподіванкою той факт, що вони пропрацювали кілька місяців без офіційного працевлаштування, хоч надавали роботодавцю заяву та всі необхідні документи для оформлення, у тому числі й трудову книжку. Про те, що роботи у цьому випадку та як перевірити факт працевлаштування піде далі.

1. У разі затримки заробітної плати: першочергово, звичайно, слід перепитати у роботодавця причини. Не слід одразу подавати скарги до всіх інстанцій, адже затримка може виникнути по об’єктивним причинам.

2. Якщо роботодавець не надає пояснень щодо строків та причин затримки заробітної плати, слід звертатись з заявою до Головного управління Держпраці у Херсонській області (м. Херсон, вул. Театральна, 8) та Головного управління ДФС у Херсонській області (м. Херсон, просп. Ушакова, 75). Вказані державні органі повноважні складати Акти про виявлення ознак порушення законодавства про працю та накладати відповідні штрафні санкції (зокрема, за затримку строку виплати заробітної плати штраф складає 11,169 грн, а за неофіційне працевлаштування – 111,690 грн).

3. Звернення до суду у порядку ст. 232 КЗпП України є вже крайнім варіантом захисту своїх трудових прав. Працівники Держпраці надають допомогу у підготовці відповідних паперів для подачі у суд, судовий збір не сплачується. Суд постановляє стягнути заробітну плату, а також звертається до відповідних установ щодо накладання відповідних штрафних санкцій. У разі підтвердження факту допуску до роботи без офіційного працевлаштування, суд зобов’яже роботодавця сплатити зарплату у розмірі не нижче середньої заробітної плати за відповідним видом економічної діяльності у регіоні у відповідному періоді та, що важливо, без урахування фактично виплаченої заробітної плати.

Наостанок хочеться порекомендувати перевіряти своїх роботодавців на предмет офіційного працевлаштування. Для цього, у разі виникнення підозри, слід зареєструватись на офіційному порталі Пенсійного фонду України (https://portal.pfu.gov.ua) та перевірити чи сплачує роботодавець за вас відповідні відрахування до ЄСВ.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН