Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Як херсонцям відновити втрачену трудову книжку

Як пройти цю процедуру херсонцям радить Олексій Саковніч, херсонський юрист і помічник народного депутата України Олександра Співаковського:

 – Хоч Міністерство економічного розвитку і торгівлі пропонувало скасувати трудові книжки, наразі вони діють та є одним з важливіших документів для оформлення пенсії. В особливості, це стосується відомостей про місце роботи особи до 2000 року, адже саме з цього року в Україні почав працювати Єдиний реєстр застрахованих осіб. До приймальні кілька разів надходили звернення від херсонців, які втрачали трудові книжки та мали великі складнощі з оформленням пенсії. Те, що робити у разі втрати (або пошкодження) трудової книжки вказано у Розділі 5 «Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників».

Першочергово, особі слід звернутись із заявою до останнього місця роботи. Не пізніше 15 днів з моменту отримання заяви, роботодавець зобов’язаний видати нову трудову книжку з позначкою «Дублікат». Якщо працівник до влаштування на це підприємство вже працював, то при заповненні дубліката трудової книжки в розділ «Відомості про роботу» спочатку вноситься запис про загальний стаж його роботи до влаштування на це підприємство, який підтверджується документами. Загальний стаж роботи записується сумарно, тобто зазначається загальна кількість років, місяців, днів роботи без уточнення, на якому підприємстві, в які періоди часу і на яких посадах працював у минулому власник трудової книжки.

У разі, якщо роботодавець вже припинив свою підприємницьку діяльність, то відомості про роботу можна отримати через архівну установу. Звичайно, що на запити може піти дуже багато часу, якщо інформацію потрібно буде отримувати з країн колишнього СРСР.

Враховуючи, що відомості про місце роботи до 2000 року вкрай важливі для призначення пенсії, рекомендується зберігати належним чином трудові книжки. Проте, завжди можна отримати необхідну інформацію через попереднього роботодавця або в архівній установі.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН