Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Які переваги надає херсонцям офіційна реєстрація місця проживання

Поради херсонцям стосовно того, яка користь може бути від офіційної реєстрації місця проживання, дає Олексій Саковніч, херсонський юрист, помічник народного депутата України Олександра Співаковського:

 – Сьогодні розглядатимемо питання переваг, які надає офіційна реєстрація місця проживання. Доволі багато громадян переїжджають в інші міста і не замислюються над тим, щоб офіційно «прописатись» за новою адресою фактичного місця проживання. Справа піде не про штраф у розмірі 17-51 грн, а саме у перевагах, які матимуть мешканці, що офіційно зареєструють нове місце проживання:

1. Оформлення ID-паспорта та вклеювання нової фотографії у паспорт-книжечку. Це можна зробити виключно за місцем реєстрації. Ця вимога вже не стосується громадян, що оформили ID-паспорт.
2. Місце реєстрації дитини. Згідно до Сімейного кодексу України, місце реєстрації дитини має співпадати з місцем реєстрації батьків. Враховуючи, що реєстрація місця проживання дитини надає певні переваги (наприклад, при влаштуванні дитини у школу), то один з батьків обов’язково має бути зареєстрованим за фактичним місцем проживання.
3. Право голосу на місцевих виборах. Одна з найуспішніших реформ Президента Петра Порошенка – це децентралізація, яка надала місцевим громадам значно більший бюджет та повноваження. І тільки офіційно зареєстровані мешканці міста/селища обирають відповідного голову і раду, які будуть розвивати місто. Тільки активна участь мешканців на місцевих виборах надає можливість провести корисні зміни у місті.
4. Судовий процес. У випадку подачі позову до суду, судова повістка буде надіслана саме на зареєстровану адресу. Враховуючи можливість винесення судового рішення у заочному порядку, люди, проживаючи в іншому місті, можуть навіть не здогадуватись про винесене рішення не на їх користь.

Загалом, з метою уникнення неприємностей та отриманням можливості скористатись усіма перевагами, рекомендується реєструвати своє фактичне місце проживання.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН