Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Як діяти херсонцям у разі бездіяльності адвокатів і суддів

Поради херсонцям на Фейсбуці дає Олексій Саковніч, юрист та помічник народного депутата Олександра Співаковського:

– Рубрику «Порада юриста» продовжуємо розглядом питання скарг на дії або бездіяльність адвокатів та суддів. Доволі часто до приймальні надходять скарги на адвокатів, які «беруть гроші та не виконують свої обов’язки» або «умисно програють у суді на користь другої сторони» та на суддів, які «виносять завідомо неправосудне рішення» або «судять лише на користь другої сторони» тощо. Народні депутати або політичні партії не мають права втручатись в діяльність суддів та адвокатів. Проте, Закони України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» та «Про Вищу раду правосуддя» встановили механізми захисту прав громадян від протиправних дій адвокатів та суддів.

Перед прийняттям рішення подачі скарги на адвоката або суддю слід розуміти, що у кожному спорі (якщо не досягнуто мирової угоди) є сторона, що «програла» і що «виграла». Тому не слід розцінювати кожен програш виключно як умисні протиправні дії з боку адвоката або судді. Перед подачею відповідної скарги, обов’язково слід зібрати беззаперечні докази того, адвокат або суддя порушували норми процесуального і матеріального законодавства. Яким чином правильно скаржитись:

1. Скарга на адвоката. По-перше, обов’язково слід укладати письмовий договір про надання правової допомоги, адже тільки там будуть розписані всі основні обов’язки та права адвоката і клієнта. За наявності реальних доказів порушення обов’язків адвокатом, можна звернутись до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокати (КДКА) Херсонської області, яка знаходиться за адресою: м. Херсон, вул. Суворова, буд. 30. 
Слід вказати, що з метою уникнення зловживань при подачі скарг на адвокатів після кожної програної судової справи, встановлено плату за організаційно-технічне забезпечення розгляду скарги на адвоката. Зокрема, наразі сплата за подачу однієї скарги складає 1841 грн. Від сплати звільняються пільгові категорії, які мають пільги згідно до Закону України «Про судовий збір» та особи, що перебувають у місцях позбавлення або обмеження волі. Скаржник має право на повернення вказаної суми тільки у разі, якщо адвоката буде притягнуто до дисциплінарної відповідальності.

2. Скарга щодо дисциплінарного проступку судді. Бланк відповідної скарги з повним переліком можливих порушень з боку судді (суддів) можна скачати на офіційному сайті Вищої ради правосуддя (ВРП). У цьому випадку також не допускається зловживання правом подачі скарги (може наступити відповідальність за тиск на суддю), тому скаржник зобов’язаний зібрати максимально повний перелік доказів та фактів порушення норм законодавства з боку судді. 
Вже є безліч випадків, коли ВРП притягала до дисциплінарної відповідальності суддів шляхом попередження, догани або звільнення, з відповідним відстороненням від посади на час розгляду скарги.

Подача скарги вимагає виваженого вивчення всіх юридично значимих фактів виявлених порушень та обов’язково без емоцій. Тільки у цьому разі буде можливість домогтись справедливості через відповідний контролюючий орган.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН