Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Як херсонці можуть змінити управляючу компанію у багатоквартирному будинку

Перехід від ЖЕКів до ОСББ в Україні активно розпочався минулого року. Та не всі ще встигли вирішити, чи слід відмовитися від послуг колишніх ЖЕКів, а нині управляючих компаній. Особливо гостро постало таке питання для херсонців тоді, коли міська рада визначила, які управляючі компанії, а це переважно колишні ЖЕКи, будуть надавати послуги мешканцям багатокрватирних будинків.

Велика кількість херсонців, що не створили об’єднання співвласників багатокартирних будинків, опинилися у ситуації, коли призначені управляючі компанії виставили чималенькі суми за свої послуги, які фактично, як і раніше не надаються. Яким чином пройти непросту процедуру зміни управляючої компанії радить Олексій Саковніч, херсонський юрист та помічник народного депутат Олександра Співаковського:

 –  Згідно до норм Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», Херсонська міська рада у лютому 2018 року призначила приватні управлінські компанії для багатоквартирних будинків, які самостійно не обрали власну форму управління будинком, та встановила для них тарифи. Враховуючи, що вказані управлінські компанії є приватними товариствами, головна мета їх діяльності – це отримання прибутку. Тому тарифи були встановлені на значно вищому рівні, ніж діючи тарифи ОСББ по місту. Херсонці продовжують скаржитись до приймальні на бездіяльність приватних «ЖЕКів», які за значно більші кошти так само нічого не виконують, які і комунальні ЖЕКи до них. Тому розглянемо процедуру заміни приватної управлінської компанії на ОСББ або іншу компанію:

1. У разі, якщо у будинку не створено ОСББ і є бажання більшості його створити, то необхідно виконати всі процедури, передбачені Законом України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку». Для прийняття рішення про створення ОСББ та передачі йому функцій з управління будинком достатньо рішення більше 50% всіх співвласників будинку (слід враховувати, що вагу має голос саме співвласника та розмір площі, що йому належить, а не «прописаної» людини). Підтримку у процедурі створення ОСББ можна отримати у нас в приймальні, а також у районних у місті Херсоні радах.
2. У разі, якщо мешканці бажають просто змінити управлінську компанію, без створення ОСББ, то для цього потрібно відповідне протокольно оформлене рішення вже 75% співвласників будинку. У такому випадку, після прийняття відповідного рішення, слід письмово попередити управлінську компанію про розірвання договору за 2 місяці.

Наостанок хочеться порекомендувати все-таки розглянути можливість створення ОСББ у своєму будинку, адже це єдиний дієвий та якісний механізм по управлінню та розвитку спільного майна власників квартир. Приватним «ЖЕКам» буде вкрай важко щось доказати, якщо вони займуть позицію неякісного виконання своїх послуг.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН