Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Екс-адвокат затриманого атошника повідомив про численні порушення у ході слідства

Незаконне затримання, перебування протягом двох діб без надання адвоката, врешті – заяву про відмову від захисту затриманий писав під диктовку правоохоронців…

Херсонський адвокат Руслан Нікітін, який протягом трьох діб був захисником Володимира Васяновича, стверджує, що від самого початку кримінальне провадження здійснюється з порушеннями.

19 серпня близько 18 години Руслану Нікітіну надійшло повідомлення з Регіонального центру надання безоплатної вторинної допомоги. Адвокат виїхав до слідчого управління, де перебував затриманий у справі «замаху на вбивство Катерини Гандзюк». У розмові з клієнтом стало відомо, що Володимир був затриманий ще дві доби тому.

«Клієнт розповів, що його було затримано 17 серпня на території Херсонського автовокзалу близько 23 години. Всі ці дві доби він перебував у кабінетах управління карного розшуку Головного управління поліції в Херсонській області. Без повідомлення захисників, без оформлення процесу затримання…Я зробив відповідне зауваження в протоколі затримання. До речі, саме затримання було абсолютно протиправним. Клієнта було затримано на підставі статті 208 КПК, яка дозволяє брати під варту особу, котру застигли безпосередньо після вчинення злочину, тобто протягом короткого проміжку часу. Як відомо, подія сталась 31 липня, затримання відбувалось 17 серпня, тобто про ніяку безпосередність заявляти немає підстав», – прокоментував Руслан Нікітін.

Адвокат подав повідомлення до слідчого судді, який його задовольнив. Практично після цього суддя дав згоду на клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою протягом 60 діб. І до слухання, і після захисникові телефонували слідчі і повідомляли, що затриманий хоче давати свідчення. Якщо перед судовим рішенням адвокатові вдалось переконати Володимира, то після нього все було марним.

«Я сказав, що вранці зустрінусь з клієнтом. На моє здивування затриманого відразу ж завели до кабінету, тобто особу, яка на підставі ухвали суду мала перебувати в місцях попереднього ув’язнення, продовжували тримати в службових кабінетах! Після моєї відмови брати участь у слідчому експерименті, який мав відбутись о 22- 23.00, за підказкою правоохоронців, клієнт відмовився від захисту. І тут же, в моїй присутності, поліцейські продиктували йому, як правильно скласти заяву про відмову. В цьому кримінальному провадженні мало юриспруденції, оскільки ми бачимо порушення за порушенням: незаконне затримання, взагалі якісь 30-і роки: людину схопили на вулиці, дві доби тримали в кабінетах. За цих обставин, не можу сказати, що позиція клієнта буде об’єктивною», – продовжив адвокат.

Ще одним порушенням з боку правоохоронців Руслан Нікітін назвав те, що в повідомленні про підозру чітко не вказано, в чому саме підозрюється Володимир Васянович. Також за цим звинуваченням, участь захисника є обов’язковою. До Регіонального центру надання безоплатної вторинної допомоги заявка не надходила, а залучити адвоката самостійно затриманий не має змоги.

До відома : Володимир Васянович учасник Революції гідності, боронив Донецький аеропорт, в зоні АТО втратив ліву ногу. Один з героїв соціального мультимедійного проекту «Переможці». На сьогодні є одним зі звинувачених у справі чиновниці з Херсона, яку облили сірчаною кислотою.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН