Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На Херсонщині вперше пройде захід, який об’єднає інтереси південних аграріїв

Менш ніж два місяці залишилося до великої події в аграрній галузі України, яка вперше на Херсонщині об’єднає інтереси південних аграріїв. Цього річ упродовж трьох днів, 26–28 липня, в Міжнародному аеропорту «Херсон» відбудеться VIII Міжнародна виставка та  форум з розвитку фермерства «AGROPORT South Kherson 2018». Чекаємо до себе у гості понад 5 тисяч гостей – фермерів з усієї України.

Херсонщина була обрана не випадково для проведення такого грандіозного форуму. Ми маємо що показати і про що розповісти нашим гостям. Про те чого вдалося досягти і реалізувати, і що плануємо на найближче майбутнє, запитуємо в координатора заходу – заступника голови Херсонської облдержадміністрації Євгена Рищука.

 

– Євгене Миколайовичу, всім відомо, що Херсонська область відноситься до так званої зони ризикованого землеробства. Як справляються херсонські аграрії зі складними кліматичними умовами?

– Розвиток зрошуваного землеробства є одним з найважливіших векторів, який знаходиться під постійною увагою облдержадміністрації. Херсонщина має для розвитку зрошення неабиякий потенціал, адже водогосподарський комплекс Херсонської області є  айпотужнішим в Україні. До нього входять найбільші в Європі мережі Північно-Кримського та Каховського магістрального каналів. Загалом зрошуваний клин Херсонщини становить 427 тис. Га поливних земель, а це 22 % від загальної площі сільгоспугідь. Проте після розпаювання і періоду економічного занепаду в 2000-х роках, частину зрошувальних систем було втрачено. Починаючи з 2016 року в області розпочалася робота по відродженню зрошення, яка триває і по сьогодні. Минулого року, завдяки залученню інвестиційних коштів та державній підтримці, херсонським аграріям вдалося збільшити зрошення до 310 тис. Га. Зараз в області використовується вже 72% від потенціальної кількості поливних земель, і по використанню зрошуваних систем Херсонщина є найбільш ефективною серед інших південних регіонів. У 2018 році ми плануємо додати ще 13 тис. гектарів зрошення. Для цього залучатимуться як власні кошти аграріїв і іноземний інвестиційний капітал, так і бюджетні кошти. У цьому році вже запущено ряд об’єктів, що дозволили збільшити кількість поливних площ в області. На території Чаплинського району включено до роботи зрошувальну насосну станцію потужністю 1,5 тис. кВт, завдяки якій буде зрошуватись майже 1000 га богарних земель, у Каховському районі запрацювала нова насосна станція потужністю 400 кВт, обсяг інвестицій проекту склав близько 8 млн грн. Загалом у 2018 році на поновлення зрошення Херсонщині виділено біля 50 млн грн із загальноукраїнського бюджету, а крім того – 20 млн грн виділено безпосередньо з обласного бюджету. Ці 20 млн підуть на будівництво та реконструкцію інженерної інфраструктури внутрішньогосподарських меліоративних систем.

– Херсонщина у 2017 році лідирувала за деякими показниками в загальноукраїнських рейтингах. Розкажіть докладніше – якими саме напрямками агропромислової галузі пишається Херсонська область?

– Вже понад десять років Херсонщина є безперечним лідером країни в плодоовочевому напрямку. Наприклад, у 2017 році в області зібрано 1,3 млн тонн овочів, фруктів та баштану – це перше місце в Україні. Такі підприємства, як ПСП «Діамант» та ФГ «Юг» Каховського району, ПП «Органік-сістемс» Голопристанського району, ФГ «Маркобок» Скадовського району мають просто рекордні показники врожайності по деяких позиціях.

Віднедавна Херсонщина вийшла в лідери по вирощуванню рису. Це сталося після втрати кримських рисових систем, коли наша область стала основним виробником рису в Україні. Минулого року рисівниками області зібрано 41 тис. тонн – це понад 60 % від загальної кількості українського рису. Впевнений, що незабаром ця культура стане візитівкою Херсонщини, як знамениті херсонські кавуни та томати. Для цього є всі передумови, зокрема в нас розташований єдиний в Україні Інститут рису, де створюються нові сорти рису та  розробляються нові технології. Однією з інноваційних розробок інституту, яка вже почала впроваджуватися в передових господарствах області, є вирощування рису на краплинному зрошенні – на альтернативу традиційним рисовим чекам. До речі, два роки поспіль рисівники Херсонщини встановлювали унікальні рекорди – на території Скадовського району співробітники Інституту рису висівали за допомогою чорного рису величезні зображення: тризубу – у 2016 році, і портрету Кобзаря – у 2017. Роботи, які було видно навіть з космосу, що увійшли Книги рекордів України. Цього року працівники Інституту також обіцяли порадувати нас новими витворами на рисовому полі. Гарну тенденцію показує останніми роками такий напрямок, як садівництво і виноградарство. Херсонщина є однією з чотирьох областей України, які перероблюють виноград на виноматеріали.

Наразі ми маємо 8 підприємств цієї галузі, загальною потужністю 2300,0 тис. дал на рік. Найбільш відомими виробниками вин в регіоні є ПАТ «Князя Трубецького», Агрофірма Радгосп «Білозерський», ПАТ «Дім марочних коньяків «Таврія».

Частка Херсонської області в загальній структурі переробки винограду на виноматеріали по України складає поки що 10%. Але в цьому напрямку Херсонщина має великий потенціал, який при залученні інвестицій можна успішно реалізувати.

– А як щодо галузі тваринництва?

– Тут нам також є чим похвалитися. За підсумками минулого року Херсонська область посіла перше місце в Україні по надою молока на одну корову в рік – 7116 кг (у порівнянні 6025 кг – середній по Україні). Максимальні показники зареєстровано у ТОВ ТД «Долинське» Чаплинського району – надій молока на одну корову за минулий рік там становив – 8611 кг – це безперечний  рекорд. До речі, на базі цього господарства нещодавно відбувся Національний день ферми, який зібрав виробників молочарської галузі з усіх куточків України.

Завдяки впровадженню передових технологій та науковому супроводу галузь свинарства на Херсонщині також показує високі результати. Провідні підприємства галузі отримують високі середньодобові прирости поголів’я свиней на відгодівлі. Якщо наводити цифри: ТОВ «Фрідом Фарм Бекон» (Олешківський та Каховський райони) отримує 750 грамів приросту на добу, ТОВ «Зоотехнологія» (Олешківський та Бериславський райони) – 670 гр. На фоні середніх даних по Україні, це досить високі показники.

Ще одна галузь, яка є традиційною для нашої області, – вівчарство. Херсонщина займає друге місце в Україні по середньому настригу овечої вовни – 3,0 кг від однієї вівці (по Україні – 1,6 кг). На території області розташований унікальний Інститут тваринництва степових районів «Асканія – Нова», який зокрема займається селекційною роботою в напрямку вівчарства. Тож Херсонщина є утримувачем цінного генофонду поголів’я овець: щороку наші племінні тварини закуповуються для подальшого розведення підприємствами з різних куточків України.

– Останнім часом у світі набуває популярності такий тренд, як органічне виробництво. Як розвивається цей напрям в Херсонській області?

– Херсонська область має статус екологічно чистого регіону, що є чудовою нагодою для розвитку органічного виробництва. На даний момент Херсонщина розділила з Одеською областю перше місце в Україні за кількістю органічних виробників. За даними сертифікаційних органів операторами органічного ринку Херсонської області на сьогодні є 38 суб’єктів, які обробляють понад 75 тис. Га земель.

Херсонщину вже добре знають на міжнародному ринку як потужного постачальника органічних кормів. Місцеві товаровиробники експортують органічний ріпак, пшеницю, ячмінь, кукурудзу, сою, гречку, горох посівний, соняшник, сочевицю, люпин, квасолю, багаторічні трави, олію та інше.

Асортимент експортованої продукції щороку доповнюється, обсяги та перелік найменувань органічної продукції збільшується. Загалом, для сільгоспвиробників Херсонщини напрям органічного виробництва є дуже перспективним. Саме тому, серед тем семінарів та круглих столів, що проводяться для агровиробників Херсонщини, тема органіки звучить доволі часто. Ми постійно популяризуємо даний напрям і надаємо консультаційну та дорадчу підтримку підприємствам, що мають намір перейти на органічне виробництво. Упевнений, що надалі кількість підприємств Херсонщини, що мають органічні сертифікати, активно зростатиме.

– Яка ситуація складається у переробній галузі Херсонської області?

– Переробка сільськогосподарської продукції – важлива ланка ланцюга створення доданої вартості продукції. Зараз Херсонська область має близько 400 підприємств харчової та переробної галузі. На даний момент переробні підприємства, які працюють в області, спрямовують зусилля на модернізацію наявного обладнання та впровадження новітніх технології. Крім того наші підприємства активно впроваджують систему безпечності та якості продукції, працюють в напрямку стандартизації та сертифікації відповідно до  міжнародних норм.

Дуже перспективним для області, як потужного виробника плодоовочевої продукції, є виробництво заморожених і сушених овочів і фруктів. На сьогодні є величезний попит на цю продукцію, як на внутрішньому так і зовнішньому ринках. Ми маємо на території області потенціал у вигляді вільних площ та потужностей (близько 10 об’єктів). Встановлюючи сучасне технологічне обладнання та впроваджуючи новітні технології, ми можемо досягти високого рівня розвитку даного напрямку.

– Як ви оцінюєте рівень цікавості до регіону з боку інвесторів, в тому числі іноземних? Наскільки активно йде залучення інвестицій і в які напрямки?

– Ми спостерігаємо позитивну динаміку залучення інвестицій в агропромисловий комплекс Херсонщини. Та регулярність, з якою відвідують Херсонську область потенційні іноземні інвестори, свідчить про високу інвестиційну привабливість нашого регіону. Про перспективи інвестування в агропромисловий сектор області свідчать успішні приклади реалізованих проектів. В області успішно працюють засновані спільно з іноземними компаніями такі відомі підприємства, як ПрАТ «Чумак» та ТОВ «Грін Тім» (спільно зі Швецією), ПрАТ «Фрідом Фарм Інтернешнл» (США), ТОВ «Данон Дніпро» (спільно із Францією) У 2017 році на території області було відкрито три потужні підприємства. У липні в Голопристанському районі ТОВ СП «Нібулон» введено в експлуатацію перевантажувальний термінал на 76 тис. тонн, який значно полегшив логістику та дозволив збільшити обсяги експорту аграрної продукції з Херсонщини.

У вересні в Каховці відкрито лабораторію «ТерраЛаб», яка є початком масштабного міжнародного інвестиційного проекту з будівництва заводу для виробництва комплексних мінеральних добрив. Завод буде забезпечувати спеціальними добривами сільськогосподарських виробників як України, так і країн ближнього зарубіжжя.

Також у вересні в Голопристанському районі відкрито унікальне підприємство по виробництву нано-добрив – ТОВ НВП «5 Елемент», яке планує виробляти до 10 тонн мінеральних мікродобрив щорічно, забезпечуючи його реалізацію по всьому

світу. Крім того завершено реалізацію ще 9 інвестиційних проектів. Зокрема галузь поповнилася молочнотоварним комплексом, сервісно-забійним цехом, овочесховищем, об’єктом для заморозки хлібобулочних виробів та рафінації олії та іншими. Наразі ми вже спостерігаємо позитивні результати в частині створення доданої вартості та збільшенні конкурентоспроможності продукції херсонських виробників. На сьогодні здійснюється супровід 39 інвестиційних проектів, реалізація яких сприятиме не лише розвитку аграрної галузі, а й поліпшенню стану економіки взагалі.

– Які заходи, спрямовані на підтримку та розвиток агропромислової галузі, організовують органи державної влади?

– Обласною державною адміністрацією та її структурними підрозділами проводиться багато заходів, спрямованих на представлення агропромислового потенціалу регіону та залучення інвесторів. Перш за все, традиційними є представлення Херсонщини в рамках Міжнародної агропромислової виставки «Агро-2018» в Києві та робота агропромислової панелі в рамках Міжнародного інвестиційного форуму «Таврійські горизонти», який проводиться в місті Нова Каховка Херсонської області. Щорічно проходять такі заходи, як лютнева конференція щодо розширення ринків збуту, (м. Херсон), всеукраїнський семінар-нарада «Інноваційний розвиток вівчарства у ринкових умовах» (Інституту тваринництва «Асканія-Нова»), кілька разів на рік проводяться місцеві виставки та ярмарки. Цілорічно для сільгоспвиробників проводяться семінари, тренінги, круглі столи, через які поширюється актуальна інформація про новітні технології, бюджетну та міжнародну підтримку, можливості щодо співробітництва.

– В цьому році новим для Херсонщини заходом стане Форум з підтримки фермерства «АГРОПОРТ Південь Херсон 2018». Для Херсонської області велика честь приймати у себе один з найбільших заходів аграрної галузі в Східній Європі. Для агровиробників «АГРОПОРТ Південь Херсон 2018» – це можливість у цікавому та зручному форматі представити свої досягнення та обмінятися досвідом у таких напрямках, як розвиток зрошення, органічного виробництва, тепличного господарства, овочівництва, молочного скотарства, створення ланцюгів доданої вартості, логістика сільгосппродукції.  На даний момент більше 400 підприємств Херсонщини висловили своє бажання взяти участь у цьому масштабному заході, і я впевнений – нашим агровиробникам є що показати і є чим поділитися.

Користуючись нагодою, запрошую всіх відвідати 26-28 липня «АГРОПОРТ Південь Херсон 2018», а всім його учасникам бажаю плідної роботи та вагомих результатів!

agroport.ua

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН