Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Фінансовий ефект від децентралізації на Херсонщині

Децентралізація владних та фінансових повноважень держави на користь місцевого самоврядування є однією з найбільш визначальних реформ часів української незалежності. Головним стратегічним завданням модернізації системи держуправління та територіальної організації влади, яка сьогодні здійснюється, є формування ефективного місцевого самоврядування, створення комфортних умов для проживання громадян, надання їм якісних та доступних послуг.

Їх досягнення неможливе без підвищення рівня економічного розвитку відповідних територій, їх фінансового забезпечення і достатніх джерел для наповнення місцевих бюджетів. Про фінансовий аспект, що є одним із найсуттєвіших, від якого великою мірою залежить успішність функціонування об’єднаних територіальних громад Херсонщини, розповідає регіональний консультант Асоціації міст України, яка реалізує проект «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), Юрій ГАВРИЛЮК:

– Наявність суб’єктів підприємницької діяльності, достатня кількість кваліфікованих кадрів, розвинена інфраструктура – все це є основою для успішного розвитку громад, насамперед тих, хто став на шлях об’єднання. Результатом реформи стало підвищення зацікавленості органів місцевого самоврядування у збільшенні надходжень до місцевих бюджетів, пошуку резервів їх наповнення, покращення ефективності адміністрування податків і зборів. Об’єднані громади показують високі і динамічні темпи приросту власних доходів. У частині використання коштів увага акцентується на необхідності формування найбільш оптимальної структури бюджетних видатків, створенні ефективного не надто чисельного управлінського апарату, здійсненні постійного аналізу витрачання бюджетних коштів і упередженні випадків їх нераціонального витрачання. Показники виконання місцевих бюджетів відображають загальний соціально-економічний стан відповідної території та її потенціал до сталого розвитку. Наявність достатніх ресурсів у місцевих бюджетах є запорукою того, що територіальна громада має можливість надавати більш якісні та більш різноманітні послуги своїм жителям, реалізовувати соціальні та інфраструктурні проекти, створювати умови для розвитку підприємництва, залучення інвестиційного капіталу, розробляти програми місцевого розвитку та фінансувати інші заходи для всебічного покращення умов проживання жителів громади.

За минулий рік власні доходи місцевих бюджетів 12 об’єднаних територіальних громад Херсонщини, які у 2017 році вперше перейшли на прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом, склали 462,9 млн. грн. Із розрахунку на одного мешканця першої в області Кочубеївської сільської ОТГ середній показник надходжень власних доходів збільшився за минулий рік у порівнянні з 2016 роком на 945,5 грн. та склав 3897 грн.

Що стосується виконання місцевого бюджету Кочубеївської ОТГ, в якій перші місцеві вибори були проведені в 2015 році, і яка лише в 2017 році отримала 60% надходжень від податку на доходи фізичних осіб до свого місцевого бюджету, то його власні ресурси за рік зросли на 35 % та склали 7,7 млн. грн. (+2,0 млн. грн.), що більше від середнього показника по Україні, який складає 31%.

Загалом, тобто з урахуванням міжбюджетних трансфертів з державного бюджету, доходи місцевих бюджетів 12 ОТГ області за минулий рік склали 462,9 млн. грн. Торік загальний фонд місцевих бюджетів ОТГ (без урахування міжбюджетних трансфертів) виконано на 117,9 % до планових показників у загальній сумі 263,05 млн. грн.

У 2017 році всі 12 ОТГ отримали з державного бюджету субвенцію на формування інфраструктури, яку громади спрямували на реалізацію інфраструктурних проектів. Крім того, для реалізації розвиткових проектів ОТГ отримали частину коштів з Державного фонду регіонального розвитку та частину коштів субвенції на соціально-економічний розвиток окремих територій. Ці кошти витрачаються на будівництво та реконструкцію соціальних об’єктів (лікарні, школи, дошкільні заклади), відновлення мостової інфраструктури, проведення термомодернізації тощо.

Якщо розглянути значення ефективного використання таких коштів на розвиток муніципалітетів, то наприклад, у місті Гола Пристань здійснено капітальний ремонт покрівлі навчально-виховного комплексу «Гімназія – спеціалізована школа І ступеня з поглибленим вивченням предметів художнього профілю».У Херсоні завершено будівництво водопровідної мережі по Острівському шосе до ДНЗ «Херсонський професійний суднобудівний ліцей». У селі Ольгівка Тавричанської сільської ОТГ капітально відремонтовано водопровідну мережу.

Станом на 1 січня 2018 року на котлових рахунках ОТГ залишилися невикористаними протягом минулого року кошти в сумі 64,5 млн. грн. Найбільше коштів залишилося у Каланчацькій та Чаплинській селищних і Тавричанській сільській ОТГ. У 2018 році на прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом перейшли 26 об’єднаних громад області.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН