Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Через два роки незаконного ув’язнення росіяни звинуватили херсонську активістку Ірину Горобцову в “шпигунстві” – ЦГС

Проти активістки з Херсона, яку росіяни понад два роки тримають у Сімферопольському СІЗО №2, порушили кримінальне провадження за статтею про “шпигунство” (ст. 276 КК РФ).

Про це під час заходу “Цивільні в незаконному утриманні Росією: спільні кроки влади та громадянського суспільства задля їхнього звільнення” розповіла координаторка управління проєктів Центру громадянських свобод Наталія Ящук, передає журналістка видання ZMINA.

За її словами, РФ тисне на Україну, відкриваючи кримінальні справи проти незаконно викрадених цивільних осіб та фальсифікуючи їх. Як приклад Ящук навела кейс бранки Кремля Ірини Горобцової, яку росіяни утримували понад два роки в ув’язненні без будь-яких звинувачень.

“І ось нещодавно з’явилася справа щодо Ірини. РФ її звинувачує в “шпигунстві”. Що робила два роки РФ з цією людиною? Де утримувала цю людину? В яких умовах вона перебувала? Цього ми не знаємо. Якщо навіть і знаємо, то дуже поверхнево. Тому ми вимагаємо і просимо міжнародну спільноту відкривати кримінальні справи за принципом ювенальної юрисдикції проти тих людей, які свавільно затримували або незаконно викрадали цивільних осіб “, – зазначає представниця ЦГС.

Нагадаємо, 37-річна Ірина Горобцова працювала інженеркою в одній з українських IT-компаній, але стала відомою завдяки своїм постам у соцмережах про життя в окупації.

Жінка публікувала фотографії з українською символікою, а свою квартиру називала “домашнім штабом спротиву”. Зараз її обліковий запис закрито для перегляду.

11 травня 2022 року Ірина зробила останнє оновлення на сторінці у фейсбуці, опублікувавши пост із вимогою екстракції бійців “Азова”, заблокованих на заводі в Маріуполі, а 22 травня одразу кілька українських ЗМІ повідомили про затримання активістки з Херсона.

Але затримання сталося раніше – 13 травня 2022 року, у її день народження. Ірину Горобцову викрали в Херсоні з будинку, де вона проживала разом зі своїми батьками. Вона не стала евакуюватися з міста і допомагала тим українцям, які не змогли залишити окуповані території.

Під час обшуку вилучили всю техніку і мобільний телефон. Зв’язок з жінкою обірвався, а батьки вирішили звернутися до російських органів, які контролюють окуповану територію. Їм повідомили, що доньку відвезли до Криму.

Адвокат Еміль Курбедінов взявся за захист Горобцової вже в Криму і розшукував її на прохання родичів. Він розсилав запити до російських держорганів з вимогою надати йому зустріч з Горобцовою, повідомити сім’ї її процесуальний статус у справі, якщо її вже порушено, та вказати місце утримання дівчини.

Пізніше зі слів її адвоката стало відомо, що Ірина перебуває в Сімферопольському СІЗО №2 і до неї нікого не пускають. Активістку тримають у повній ізоляції від зовнішнього світу. Також відомо, що її протягом двох місяців тримали в одиночній камері.

zmina.info

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН