Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Стабілізація місцевого бюджету в Запорізькій області: приклад Вільнянської громади

Завдяки участі в навчальній програмі U-LEAD для фінансистів «План бюджетної стабілізації», Вільнянська громада Запорізької області збільшила надходження до бюджету за перше півріччя 2023 року на 2,5% від планових показників.

У 2022 році команда Вільнянської громади доєдналася до мережі з обміну досвідом «План бюджетної стабілізації». Упродовж двох місяців фінансисти разом з експертами U-LEAD та Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень (ІБСЕД) провели комплексний аналіз понад 150 бюджетних показників та працювали над розробкою плану. Але через воєнний стан документ не був затвердженим та впровадженим офіційно.

“Ми користуємося планом бюджетної стабілізації, а також здобули під час навчання багато корисних рекомендацій. Чому офіційно цього не зробили? Воєнний стан, ми в профронтовій зоні, неповна забезпеченість кадрами. Після повернення на стабільні рейки роботи ми приймемо цей план офіційно. Я дуже задоволена цим курсом, дізналася багато нового. Кожне навчання дає щось нове й корисне”, — розповіла Ольга Бєлая, начальниця фінансового відділу Вільнянської міської ради Запорізької області.

За її словами, наповнення місцевого бюджету в умовах війни відбувається дуже складно. У 2022 році бюджет не виконано. А вже у 2023 році доходи громади збільшилися: на 11,1% від планових завдяки застосування механізму мінімального податкового зобов’язання (зміни до ПКУ) та на 2,5% від планових показників завдяки рекомендаціям щодо стабілізації.

На основі отриманих результатів вони разом з експертами розробили спеціальні інструменти, які допомагають досліджувати доходи та видатки, виявляти можливості для балансування коштів, а також запобігати фінансовим ризикам.

За словами Ольги Бєлої, аналіз бюджетних показників — невід’ємний складник роботи її відділу. Разом із колегами вони забезпечують координацію бюджетного процесу в громаді, несуть відповідальність за правильність та точність даних.

“Ми працюємо над цим щодня, опрацьовуємо заявки розпорядників коштів, готуємо програми або інформацію для керівництва громади та депутатів”, — розповіла фінансистка.

І додала, що коли громада тільки утворилася — було дуже складно формувати бюджет уперше, не маючи ніяких планових, фактичних показників за минулі періоди. Був лише перелік установ і необхідність швидко зрозуміти, хто чим займається і навіщо ці установи. Це був дуже важкий період. Зараз є база, є дані. Спираючись на знання та рекомендації експертів, вони планують проводити фінансову оптимізацію, мета якої — розвиток громади.

У U-LEAD зазначили, що план бюджетної стабілізації — це унікальний аналітичний документ, який виявляє резерви громади та пропонує алгоритм їхнього ефективнішого використання. Водночас досвід і кращі практики в цій сфері можуть бути застосовані для інших органів місцевого самоврядування. За словами експертів, в основу всіх стабілізаційних заходів має бути покладено місцевий економічний розвиток.

“Вчимося завжди, беручи участь у всіх можливих проєктах, – розповіла Ольга Бєлая. Вона зазначила, що наразі громада бере участь у мережі з обміну досвідом «Внутрішній контроль і аудит». – Сподіваюся, що результатом спільної роботи буде розробка, затвердження і впровадження Положення про внутрішній контроль і аудит, у якому будуть встановлені чітко визначені правила, терміни та строки виконання певних завдань”.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян, та розширює можливості громад.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН