Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Розпочато стабілізаційні заходи щодо пошкодженої культурної спадщини в Одесі

У відповідь на нещодавні та безперервні російські атаки на Одесу, які спричиняють особливо руйнівні наслідки для багатої культурної спадщини міста, фонд ALIPH разом з місцевими партнерами за фінансової підтримки Європейського Союзу вже надають пряму екстрену допомогу закладам культури.

Цього тижня ALIPH посилив свою підтримку задля захисту культурної спадщини Одеси, допомагаючи місцевим фахівцям в процесі стабілізації та збереження закладів, які постраждали від нещодавніх ударів. Цю роботу виконує один із багаторічних партнерів фонду ALIPH в Україні – місцева громадська організація Museum for Change.

З 23 липня вжито наступних заходів:

  • Встановлення орієнтовано-стружкових плит (ОСП) – щитів для обшивки вікон та дверей у чотирьох основних музеях міста;
  • Аварійна стабілізація та укріплення перекриттів і покрівель, встановлення ОСП-щитів на вікнах, а також пакування порцелянової колекції одеського Будинку вчених – історичної будівлі з важливою колекцією кераміки. І сама будівля, і її колекція були пошкоджені від прямого попадання, яке сталося 23 липня;
  • Створення фонду екстреної допомоги для того, щоб «Музей змін» міг швидко реагувати на нові загрози, які можуть виникнути в будь-який час. Цей фонд також надасть можливість своєчасного виконання запобіжних заходів, що дозволить місцевим партнерам адаптуватися до ситуації, яка може стрімко змінюватися.

Ці важливі зусилля щодо збереження унікальної культурної спадщини Одеси та реагування на нищівні обстріли стали можливими завдяки підтримці Європейського Союзу.

«Місто Одеса є перлиною багатої культурної спадщини України. Російська атака на історичний центр міста є ганебною. ЄС впевнений, що підхід швидкого реагування з боку фонду ALIPH з надання підтримки в процесах оцінки, визначення черговості заходів, стабілізації об’єктів культурної спадщини та співпраці з місцевими експертами та партнерами з метою швидкої та ефективної реалізації проєктів є дієвим методом захисту спадщини, яка опинилась під ударом», – заявив Пітер М. Вагнер, Голова Служби зовнішньополітичних інструментів Європейської Комісії.

Через кілька днів після початку повномасштабної війни в Україні в лютому 2022 року, фонд ALIPH запровадив план із захисту виняткової національної спадщини та швидко розгорнув активні заходи на місцях. На сьогоднішній день фондом було виділено понад 4,5 мільйона євро на підтримку 320 об’єктів (музеїв, архівів, бібліотек, закладів з охорони культурної спадщини тощо). З них Європейський Союз виділив 2 мільйони євро.

В Одесі ALIPH надав близько 360 000 євро допомоги 21 закладу культурної спадщини, включаючи 11 музеїв, 1 архів і 2 бібліотеки. Окремі партнери фонду зробили щедрі внески у цілий ряд проєктів, включаючи, серед іншого, аварійне зберігання колекцій в Одеському національному художньому музеї та закупівлю матеріальних запасів для археологічного музею Одеси (за фінансування Князівства Монако), підтримку двох бібліотек у м. Одесі (за фінансування ЄС) та Одеського обласного центру української культури (за фінансування Фонду Гетті).

Джерело

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН