tz6


tz5


tz3


Днем відкриття Одеського театру для дітей (таким було його ім’я при народженні) стала субота, 10 травня 1930 року, коли прем’єрним показом на 14.00 в приміщенні колишнього «Північного театру» був призначений спектакль «Фріц Бауер», що оповідає про гірку життя політемігранта і його сім’ї під час страйку в Німеччині (режисер С.Мануіловіч).

З пильною увагою ставлячись до класичної драматургії, театр завжди прагнув не випускати з поля зору також і кращі твори сучасних авторів. Помітними подіями театрального життя міста в різні роки ставали вистави ТЮГу «Одруження» (за М. Гоголем), «Ліс» і «Гроза» (по О. Островському), «Казка про цара Салтана» (по О. Пушкіну), «Підступність і любов» (по Ф. Шіллеру), «Недоросток» (по Д. Фонвізіну), «Біліє парус одинокий» і «Син полку» (по В. Катаєву), «Пастка 46, ріст 2-й» (по Ю. Щекочихіну), «Пристрасті за Шекспіром” (автор п’єси – В.Шулаков) і ін.

У різні роки в театрі працювали такі корифеї сцени, як народні артисти України Юлій Божек і Генріх Осташевський, заслужена артистка України Галина Осташевська, режисер – народний артист Росії, лауреат Державної премії РФ Володимир Пахомов та ін.

Нині визнаним корифеєм є народний артист України, лауреат Державної премії України ім. Т.Г.Шевченка Андрій Гончар. Разом з ним в трупі представлені заслужені артистки України О.Севиріна, І.Охотніченко і В.Губська, артисти В.Гульченко, В.Раду, В.Гордіенко, І.Тільтіков, А.Люшіна, С.Фролов, О.Ногаева, Л.Ланец, Н.Машукова, З.Скальська, Я.Крилова, Є.Шаврук, О.Бурлай-Пітерова, С.Демченко, В.Сальніков, В.Пітеров, О.Шевчук, М.Маліцкій, О.Саяпіна, В.Костика, Л.Карева, А.Кочетов, М. Бубер, І.Желяева і інші …

З 1986 року і до останніх днів життя головним режисером ТЮГу беззмінно був відомий майстер театру і кіно, заслужений артист України Володимир Наумцев (8.11.1934-31.12.2011).

У незмінному творчому тандемі з ним працював нинішній головний сценограф театру – заслужений художник України Микола Вилкун.

ВОСЕНИ 2014 р ГОЛОВНИМ РЕЖИСЕРОМ СТАЛА СВІТЛАНА СВІРКО, чиї постановки в Москві і Санкт-Петербурзі дали привід говорити про неї як про цікавого і талановитого інтерпретатора класики і оригінального постановника творів сучасної драматургії. На сцені ТЮГу першої її роботою була експериментальна постановка «Дядечків сон» за мотивами однойменного твору Ф. М. Достоєвського, відразу ж привернула до себе пильну увагу критики і публіки. Далі С.Свірко поставила спектаклі «Дивовижний випадок» (представлений на фестивалі «Гоголь-фест» у Києві в 2015 р) і «Гамлет-кла $$».

ГУЧНИЙ УСПІХ ТЮГу СКЛАЛА ВИСТАВА “ПОТАП УРЛОВ” (ПРЕМ’ЄРА – 2010 рук), згодом визнаний однією з кращих драматичних постановок в країні і отримавший широкий міжнародний резонанс, будучи показаним на телеекранах усіх континентів. За цю роботу режисер Володимир Наумцев, співавтор сценічної версії Євген Женін, сценограф Микола Вилкун і виконавець головної ролі Андрій Гончар номінувалися на Міжнародну Дерибасівську премію (Німеччина). За виконання центральної ролі в цьому спектаклі А.Гончар удостоєний премії імені Л.Буговой і І.Твердохліба (США-Україна).

Значною подією театрального життя не тільки Одеси, але і України в цілому став проект «Варшавська мелодія» (2012 р) з беззмінною участю популярної зірки театру, кіно і ТБ – заслуженої артистки РФ Нонни Гришаєвої.

За останні роки колектив театру відзначений нагородами Міжнародного фестивалю «Червоні вітрила», Міжнародного фестивалю ТЮГів, Міжнародного фестивалю мистецтв «GLORIA» (Франция-Италия-Испания-Германия-Австрия-США-Израиль-Россия-Украина).


tz4


Спеціального призу «За багаторічну відданість романтичному курсу в справі виховання дітей і юнацтва на ідеалах добра і справедливості» удостоєні головний режисер – заслужений артист України В.М.Наумцев, головний художник – заслужений художник України Н.М.Вилкун і директор театру О.Б .Бубер.

Успіхи і досягнення останнього часу в Одеському ТЮГу обґрунтовано пов’язують з приходом до керівництва (2010 р) молодого і енергійного директора Євгена Бубера, популярного актора, випускника Вищого театрального вчилища ім. Щепкіна при Малому театрі, який згодом став відомим менеджером в сфері мистецтва і удостоєного в 2015 р почесного звання «Заслужений діяч мистецтв України».

Так, поряд з вже зазначеної удачею «Потапа Урлова», з ініціативи директора, театр запропонував своїм глядачам безсмертного «Лускунчика» в драматичному варіанті – ція вистава «Принцеса Пірліпат» в 2011 р визнана кращим поданням для дітей і приніс своїм творцям Головний приз Дитячого журі на Міжнародному фестивалі ТЮГів.

У кращих традиціях раніше працювавшего в Одесі Будинку актора, на базі ТЮГу відкрита Творча вітальня, в її програмах беруть участь провідні та молоді діячі вітчизняного і зарубіжного мистецтва.


tz2


Одеський ТЮГ увійшов до числа співзасновників Асоціації дитячих театрів України та в її складі успішно інтегрується до складу Європейської асоціації дитячих театрів (штаб-квартира – г.Загреб, Хорватія).

При оцінці історичного шляху театру і його сьогоднішньої особливої ​​ролі в формуванні менталітету нових поколінь, необхідно відзначити, що своїми глядачами в ТЮГу бачать представників всіх вікових категорій. Репертуар і, відповідно, виховання аудиторії незмінно будуються на основі диференціювання адресатів: окремо створюються вистави для дошкільнят і молодших школярів, для підлітків, для старшокласників та студентської молоді, для дорослих глядачів.

Таким чином, програма, планомірно і послідовно втілюється в життя колективом, фактично відповідає концепції сімейного театру, де кожного глядача чекають зустрічі з цікавими саме йому творами сценічного мистецтва. Іншими словами, мова йде про створення симбіозу театрального Палацу для дітей та одночасно найбільшого культурного центру для дорослих.