Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Модульні будиночки від ЄС на Херсонщині встановлюють у зруйнованих і затоплених громадах Херсонщини

У селі Посад-Покровському змонтовано і встановлено близько 200  модульних будиночків із 328, які  навесні отримала Чорнобаївська громада, до складу якої входить село.

На лінії вогню населений пункт був майже 9 місяців. За цей час чимало приватного сектору зруйновано повністю зруйновано та пошкоджено

Херсонщина  отримала  600 модульних будиночків, – це повідомив Дмитро Лубінець, омбудсман, закцентувавши, що в більшості  їх встановлюватимуть на власних присадибних земельних ділянках громадян на період відновлення пошкодженого або зруйнованого майна.

Мобільні  будинки були виділені завдяки допомозі Координаційному центру ЄС з реагування на надзвичайні ситуації (ERCC) та Шведській службі цивільного захисту (MSB). Підтримку в налагодженні відповідної комунікації  Представництво України в ЄС та Міністерство закордонних справ України.

Це найбільша в світі система надання міжнародної координованої оперативної допомоги при надзвичайних ситуаціях.

З початку повномасштабної війни до підписання угоди, через Механізм цивільного захисту ЄС в Україну було направлено близько 88 тисяч тонн гуманітарних вантажів, – зазначається в Євроінтеграційному порталі.  Угоду щодо участі України в Механізмі цивільного захисту Європейського Союзу було підписано  20 квітня 2023 року.

Зі сторони ЄС Угоду підписано Янез Ленарчичом,  Єврокомісаром  з питань гуманітарної допомоги та управління кризовими ситуаціями,  а  зі сторони України – Ігорем Клименком, міністром внутрішніх справ.

«Завдяки підтримці ЄС  наша громада отримала 328 модульних будиночків для жителів  села Посад-Покровське, де пошкоджено і зруйновано більшість приватного сектору, всі адміністративні будівлі та соціальні – школа, дитсадок. Але люди повертаються, через різні причини Встановивши модульні будиночки, ми  вирішуємо  головне питання, де житимуть люди, в яких нема, де жити Бо, відновлюючи оселю, потрібно десь  перебувати. Ми відправили декілька спеціалістів на навчання до Рівного, які, набравшись досвіду, повернулись і почали ділитися власним досвідом з односельцями», – говорить Ігор Дудар, начальник Чорнобаївської сільської військової адміністрації.

Мобільні будинки –  багатофункціональні: конструкції дозволяють переобладнати їх у більші модулі й застосовувати як спільні кухні, дитячі зони, медичні кабінети, гуманітарні пункти тощо. До будинків додатково надають ліжка з матрацами, постільну білизну та електрообігрівачі.

Олексій Яловенко їздив до Рівного разом з іншими односельцями на навчання, як скласти конструкції модульного будиночка.

«Досвідчена бригада може скласти літній варіант такого будиночку за 3-4 годин.  Швидко збирається і просто. Треба мати досвід. Ми разом з односельцями склали вже не один. Утепливши його, в ньому  можливо перебувати і взимку якийсь час, але дорослій людині, – говорить Олексій Яловенко, житель села Посад-Покровське. – Тільки треба придумати, як утеплити двері. У нашої родини зруйновано весь будинок, залишилася лише літня кухня. Тож така конструкція у нагоді. Ми там склали всі домашні речі».

У  Посад-Покровському вже встановлено майже 200 модульних будиночків. Всі охочі, хто на початку року подав заявку, той отримав конструкцію модульного будиночку

У село повертаються  біженці та ВПО, вони виявляють бажання отримати конструкцію.

«Поки нових заявок не оформляємо, відмови від модульних будинків немає від тих, хто подав заявку раніше. Місцеві один одному допомагають зі встановленням, а також допомагали волонтери з Румунії», – уточнив Ігор Дудар.

У червні з підривом Каховської ГЕС російськими військовими модульні будинки  були передані тим, у кого зруйновано житло водою.

«600 модульних будинків, які Херсонщина отримала навесні від ЄС, були розподілені між громадами, де були серйозні руйнації приватних будинків. Ми віднайшли можливість декілька конструкцій модульних легкозбірних будинків передати  до Дар’ївської громади та 7 до Тягинської. В такий спосіб ми допомагаємо вирішити місцевим жителям питання тимчасового перебування », – уточнив Дмитро Бутрій, перший заступник начальника Херсонської  обласної військової адміністрації.

Автор – команда інформаційного видання «Український Південь».

На фото О. Яловенка.  Модульні будинки в селі Посад-Покровське Чорнобаївської громади на Херсонщині.  Червень, 2023р.

Така допомога надається завдяки Координаційному центру ЄС з реагування на надзвичайні ситуації (ERCC) та Шведській службі цивільного захисту (MSB). Окрема подяка МЗС та Представництву України в ЄС, які надають підтримку в налагодженні відповідної комунікації.

Поділитись публікацією

Один коментар

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН