Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Виші Херсона новий навчальний рік розпочали в евакуації

Війна внесла корективи в роботу чотирьох вишів Херсона, адміністративні  центри яких переїхали на підконтрольну територію України. В таких умовах колективи вишів  завершували  навчальний рік,   дистанційно проводили вступну кампанію й  розпочали вже новий.  У викладачів свій освітній фронт і вони його  успішно тримають.    

ПРО ЕВАКУВАЦІЮ ВИШІВ У ПЕРШІ  МІСЯЦІ  ОКУПАЦІЇ

Студент факультету фізичного виховання та спорту Херсонського  державного університету Ілля Кузнецов  виїхав із Херсонщини у перший день війни  24  лютого. Нині  проживає у гуртожитку Прикарпатського  університету, готуючись до вступу на магістратуру.  Саме на базі цього закладу працює його рідний виш.  Ілля закінчив  4 курс бакалаврату та отримав диплом:  спочатку у електронній версії, а в серпні  – оригінал.

«У  ХДУ потужна  спортивна матеріально-технічна база, відмінний  колектив, завдяки чому я отримав гарні знання та вміння. Займаюсь  професійно баскетболом. Вирішив продовжити навчання в магістратурі  саме в ХДУ, бо впевнений, що за деякий час університет повернеться до рідного міста», – сказав Ілля.

Загалом місто залишили навесні  чотири  вищі  навчальні  заклади, сукупна   історія  яких разом нараховує понад 500 років.

ХДУ  створив адміністративний   центр у  Івано-Франківську на базі   Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, Херсонський національний технічний  університет розташувався  на базі Хмельницького національного  університету,  Херсонський  державний аграрно-економічний університет – Кропивницького аграрного фахового коледжу,  а Херсонська державна морська академія –  на базі Одеського державного аграрного університету.

Ректори трьох вишів  залишилися незмінними, а ось ректор ХНТУ Юрій Бардачов достроково склав з себе повноваження. В.о. ректорки стала Олена Чепелюк, яка була завідувачкою кафедри дизайну цього вишу.

Колективам закладів довелося пристосовуватися до нових умов, завершувати навчальний рік поза межами рідного міста, друкувати дипломи і думати, як  їх видати випускникам.

Управління освіти Херсонської обласної військової адміністрації запропонувало декілька варіантів  отримання дипломів для випускників, які на той час вже були розкидані по  світу: особисто, через уповноважених осіб за  нотаріальним дорученням  або відскановану  копію оригіналу диплома,  якої достатньо для реєстрації електронних кабінетів вступників в магістратуру для продовження навчання.  На сьогодні усі виші продовжують видавати дипломи  випускникам 2022 року.

В.о. ректора ХНТУ Олена Чепелюк вручає дипломи випускникам 2022 року.

ПРО ВОЛОНТЕРСТВО ТА ВИЇЗД З ОКУПАЦІЇ

На початку окупації в гуртожитках вищих навчальних закладів залишалися студенти  не лише з різних районів Херсонщини, а й інших міст та з-за кордону. З початку окупації  розпочався  волонтерський рух  на їх підтримку. Студенти також організовувалися в такі групи, аби допомагати викладачам  старшого віку, які залишися в без підтримки.

Самоорганізація студентів, волонтерство , підтримка підприємців-меценатів –  це допомогло  пройти  складний період.  Адже російські загарбники заблокували місто,  було зруйновано всі логістичні ланцюжки постачання продуктів харчування, речей першої необхідності, ліків.

Початок нового навчального ХДУ в Івано-Франковську/FB

«Ми  готували навіть гарячі страви у підвальних приміщеннях, де ховалися від  вибухів студенти, викладачі, місцеве населення,  В пікові моменти там було  до 800 осіб –  це в головному корпусі ХДУ та трьох гуртожитках. Наш волонтерський штаб знаходив ліки і передавав тим,   кому вони були потрібні. Студенти в гуртожитку жили до 14 червня, покинули їх лише після захоплення університету», – розповідає перший проректор ХДУ Максим Вінник, який залишався в окупованому Херсоні до червня 2022 р.

Подібні волонтерські центри були в інших вишах

Поступово студенти і викладачі знаходили можливість виїхати з окупованого Херсона, хоча й наражаючись на ризики. «Зелених коридорів» для виїзду жодного разу організовано не було.

На початок нового навчального року більшість  студентів вищих начальних закладів Херсона і  викладачів перебувають на  неокупованій частині України .

 «Виїзд  на підконтрольну територію України зайняв більше  4-х  діб, він  був фізично важчим.  Перебування на  спеці з 5 ранку до  8 вечора в очікуванні  виїзду з окупованої території пригнічувало, але зустріч з українськими солдатами на першому блокпосту давала сили рухатися далі – розповідає Іван Лопушинський, завідувач кафедри  державного управління та   місцевого самоврядування ХНТУ.   Нам відразу організували комфортну ночівлю, перекус і можливість поїхати далі на  безпечну територію. Звісно, не забути ніколи,  як спали на підлозі в сільських хатах без води і світла, бо там  через  бойові дії все вже було зруйновано. Зараз пишу лекції для  студентів, живемо з  родиною у гуртожитку. Але головне – ми на вільній території, де можна творити,  думати і діяти. У нас зараз освітній фронт!».

У херсонських вишах вчилися й іноземні студенти. Так на початок  окупації   області на стаціонарі  навчалися 72 іноземні курсанти Херсонської державної  морської академії. Частина  з них опинилася у заблокованому місті. Допомагали евакуюватися посольства їхніх країн. Але шлях також пролягав через блокпости й черги,  лише незначна кількість виїхала через Крим. Для декількох  іноземних курсантів  окупаційна влада  організовувала виїзд, при цьому знявши традиційне пропагандистське відео.  Іноземні студенти покинули окупований Херсон до середини квітня,  повідомили в академії.

ПРО ФЕЙКОВІ ВИШІ ТА МАРОДЕРСТВО

На початку літа  окупаційна влада почала захоплювати будівлі вишів – корпуси,  гуртожитки, спортивні бази, призначаючи  поступово й псевдоректорів..

Першою  захопили Херсонську морську  державну академію – втім, у дворі закладу ворожа техніка стояла з перших днів окупації. У червні  одного з викладачів  ХДМА було призначено  «ректором» від окупаційної влади. За інформацією колег його  родина має давно майно у Криму і щоліта їздила туди на відпочинок. Але підтримку в більшості колективу  псевдоректор  морської академії  так і не отримав.

Російські загарбники намагалися через погрози і  тортури   схилити до співпраці проректора ХДУ Максима Вінника,  тримаючи його в полоні. Але не вдалося. Освітянська спільнота в  Україна та за кордоном  засудила цей факт. Максим Вінник продовжує нині працювати  у адміністративному центрі вишу в Хмельницькому. Про дні в полоні без води та їжі старається не говорити.

Майже  одночасно  на початку серпня було  призначено  псевдоректорами  ХДАЕУ ТА ХНТУ   викладачку та колишню  співробітницю цих вишів. А всевдоочільницею ХДУ від окупаційної влади  стала екскерівниця Академічного ліцею імені Мішукова.  Більшість викладачів-колег  нелегітимних керівників просто  проігнорувала, тому  у заступниках  вони мають і таксистів та завгоспів, які відразу почали мародерити.

Так  колишній головний інженер ХДАЕУ Павло Норок  став проректором у  фейковому виші й відразу «прославився».

«Під його керівництвом було викрадено понад сімдесят тонн соняшнику минулорічного врожаю. Твердопаливну котельню, яка обігрівала навчальний корпус і коштувала бюджету майже три мільйони гривень, безжально ріжуть на метал – мовляв, Херсон нині став “російським містом”, а в росії газ буде дешевий – потреби в такій котельні буцімто більше немає”, – писав телеграм-канал «База зрадників Херсона».

Гуртожитки і навчальні корпуси окупаційна влада використовує для своїх потреб. Зважаючи на відсутність студентів,  більшість приміщень  законсервовано. За інформацією місцевих, з навчальних корпусів ХДУ  почали вивозити КАМАЗами  майно. У гуртожитках вишів   було помічено   російських військових.

ЯК ПРОХОДИЛА ВСТУПНА КАМПАНІЯ ПРОХОДИЛА В УМОВАХ ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЛОКАДИ

Студенти ХДАЕУ/FB. 2021 р. Посвята

«Випускники з  окупованої Херсонщини мали можливість вступити до вищих навчальних закладів  без  здачі національного мультимедійного тесту, лише  на основі іспитів, дистанційної співбесіди тощо. Ми  прагнемо залучити до  херсонських вишів  якомога більше  молоді  з рідного регіону, аби вони мали можливість поступити на бюджет», – зазначає Тетяна Юшко, начальниця управління освіти та  науки Херсонської обласної військової адміністрації.

Вперше  вступна кампанія проходила  повністю дистанційно -–  від реєстрації кабінетів, подачі заяв, вступних іспитів тощо.

«Успішний досвід роботи приймальної комісії під час карантину  дався взнаки.  Позитивно те, що випускники з  окупованої Херсонщини мали змогу, скориставшись квотою-2, вступити  на бюджет, але нею змогли скористатися не всі», – розповідає Олена Чепелюк, в.о. ректора ХНТУ.

У  Херсонського аграрно-економічного університету щороку  чимало  абітурієнтів з районів області.  Але нині в багатьох громадах проходять бойові дії, там   по декілька тижнів немає світла, тому чимало дітей втратили можливість скористатися квотою,   не  могли вийти на зв’язок під час вступного фахового іспиту чи співбесіди.

«У нас заповнені всі бюджетні місця. Є вступники і з Миколаївської області. Будемо звертатися до МОН, аби продовжили термін дії квоти -2,   щоб дати змогу випускникам з окупованої території   вчитися на бюджеті.  Ми повинні боротися за кожного випускника з Херсонщини,  щоб вони не потрапили під вплив російської пропаганди», – розповідає Юрій Кирилов, ректор  ХДАЕУ.

Школярі  з Херсонщини підтримали регіональні виші. Нині підбиваються   підсумки  вступу на  бюджетну основу

«ХДУ –  це велика освітянська родина, до якої незабаром долучаться ще декілька сотень першокурсників – 196 абітурієнтів ми вже зарахували до навчання.  Cеред них 7 студентів мають 200 балів з національного мультипредметного тесту. Зараз ще майже 50 абітурієнтів очікують на зарахування на бюджет», – прокоментував  ректор цього університету Олександр Співаковський .

скрін з допису ректора Олександра Співаковського, ректора ХДУ/FB

 

У  Херсонській державній морській академії   навіть очікується конкурс серед вступників до  магістратури та до центру післядипломної освіти.

«Наші студенти розуміють, що незабаром ми повернемося до Херсона.  А  новий навчальний рік розпочали з планових зустрічей  зі студентами та викладачами, стартували і  заняття в закладі.  Більше 70%  викладачів та курсантів виїхало з окупованої території  . Ми віримо в Україну та український Херсон!», – прокоментував Василь Чернявський, ректор ХМДА.

Незважаючи на розгорнуту окупаційною владою  вступну  кампанію , її строки  продовжено. Небагато випускників   з херсонських шкіл  вірять у фейкові виші.

ХДМА розпочала новий навчальний рік з міжнародних зустрічей у Одесі/FB.

Автор – колектив інформаційного видання «Український Південь».

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН