Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На Херсонщині створять робочу групу для підготовки заходів до 290-их роковин смерті Костя Гордієнка

Про це повідомляє інформаційне видання «Український Південь» з посиланням на Фейсбук-сторінку депутата Херсонської обласної ради від партії Європейська Солідарність Ігоря Йосипенка. У повідомленні йдеться про наступне:

«Херсонщина – край унікальний. З ним пов’язало життя багато відомих особистостей. Кость Гордієнко –  кошовий отаман – навік упокоївся на Херсонщині на Кам’янській Січі. Символічно, що його могила знаходиться на високому березі  Каховського водосховища, зустрічаючи і проводжаючи всіх мандрівників нашого південного краю, як нагадування про наш обов’язок – повертатись до історичного минулого нашої країни.

Незабаром, через рік, буде 290-а річниця з дня його смерті. Щороку в травневі дні ми вшановуємо його пам’ять під час тризни. Так було і минулого року, і цього. Але 290-ті роковини смерті потребують більшої уваги суспільства, аби ми віддали належну шану героїчній людині, яка  присвятила своє життя  боротьбі за незалежність  України. Своє бачення виклав у депутатському зверненні, яке передав при особистій зустрічі  голові Херсонської обласної державної адміністрації Геннадію Лагуті.   

У нас є цілий рік, аби гідно підготуватись і провести певні роботи. На мою думку, до проєкту мають долучитися широко і науковці. Геннадій Лагута  підтримав мою ініціативу. За це я йому вдячний.

Ми з ним попередньо узгодили, хто стане членами цієї робочої групи. Очолити її повинна керівниця Департаменту реалізації гуманітарної політики Віолетта Царькова. До цієї  робочої групи обов’язково повинні увійти такі науковці-історики, як Андрій Лопушинський, представники Хортиці, адже історико-культурна пам’ятка «Кам’янська Січ» є філією Національного заповідника Хортиця. Також робоча група має об’єднати  і представників  різних рівнів влади: заступника голови ОДА Едуарда Науменка, першу заступницю Бериславської райдержадміністрації Ірину Дробиш, голову Милівської територіальної громади Олега Яхнієнка, старосту Новокаїрського старостинського округу Олену Логвиненко. Також я запропонував свою кандидатуру, головного архітектора Херсонської області Григорія Ходіна, начальника інспекції охорони пам’яток історії та культури Херсонської області Івана Солоницького, представників від херсонського козацтва.

Я вважаю, що цієї групи буде достатньо для того, щоб ми визначилися з повним обсягом робіт, які нам хотілося б провести на території історико-культурної пам’ятки «Кам’янська Січ» в 2023 році до 290-тих роковин загибелі Костя Гордієнка».

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН