Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Нижньодніпровський парк не видав ліміти на промислове рибальство у 2022 році (відео)

Про це повідомляє інформаційне видання «Український Південь».

На Херсонщині відбулась зустріч з керівниками підприємств, підприємцями, які займаються промисловим рибальством в Нижньодніпровському парку, з представниками місцевої влади та народним депутатом України Павлом Павлішем, на адресу якого надійшло звернення щодо неможливості розпочати промисел з початку 2022 року, наводячи приклад, що минулого року рибалки могли повноцінно працювати лише з червня. Директор ПП «СТАНІСЛАВАГРО» Віталій Максимено зазначив: «Шостий рік поспіль ми не можемо вийти на роботу як наші колеги в інших областях, тому що створений національний природний парк від Каховської ГЕС до Миколаївської області. Кожного року ліміти не готові, не підписані і не затверджені. Нам доводиться до заборони бігати, писати і просити, щоб їх затвердили. Відповідно ми працюємо близько пів року — з червня до січня. Весь цей час держава нас не звільняє від оплати оренди землі, податків».

Керівники підприємств, що займаються промисловим рибальством акцентують на наступному. Так, голова рибколгоспу «ПОБЄДА» (Голопристанський район) Микола Бритвін розповів: «Державне управління на найнижчому рівні. Ми вчасно не отримуємо документи не тільки з парку, а й з Міністерства екології, агропромислового комплексу, Департаменту рибного господарства України. Тільки в цьому році ми отримали повідомлення. П’ять років поспіль ми їх не отримували. З січня по червень ми не працюємо, а податки сплачуємо. У нас всього три керівники підприємств, решта — представники ФОПів. Всі розуміють різниці між підприємством та ФОПом. Як мені, як керівнику підприємства, можна планувати свою роботу?».

Виникає дивна ситуація — одні офіційно не працюють, а на ринках реалізується риба.

Проблема не нова, вона накопичувалася роками. Заступник голови Херсонської облдержадміністрації Микола Якименко зазначив: «Ми працюємо з цим постійно і робимо все, що від нас залежить. Зараз ми залучили потужну артилерію — підтримку від народних депутатів, тому що без змін до законодавства і в роботі з Міністерством ми нічого не зробимо».

Основна вимога у зверненні — посприяти якнайшвидшому затвердженню лімітів на спеціальне використання водних біоресурсів.

Павло Павліш наголосив: «Іде перешкода від здійснення господарської діяльності і нелогічно в нашій області,  і взагалі в державі,  такі перепони, Тому що поки офіційно люди не можуть здійснювати свою господарську діяльність, хтось здійснює її неофіційно. І ми розуміємо, що це якраз і створює такі додаткові корупційні можливості для тих осіб, які чинять перепони, або (я можу передбачити, тому що тут потрібно, аби працювали правоохоронні органи) можливо це не тільки одна організація. Ми бачимо, що з боку облдержадміністрації з департаменту екології робиться все для того, щоб це питання було вирішено як можна швидше,. Але, як я вже повідомив представникам рибальських артелів, що буду зустрічатися з міністерством і будемо обговорювати це питання, щоб вони могли якомога швидше почати працювати. Тому що сезон у рибалок дійсно короткий і залишилось два-три місяці до початку нересту і їм необхідно все ж таки здійснити свою господарську діяльність, розвивати екологію».

Пропонують керівники підприємств внести зміни до деяких законодавчих та нормативно-правових актів.

Павло Павліш зазначив: «Зміни в законодавстві, які пропонуються, мають бути більш виваженим питанням, тому що водні біоресурси у нас кожного року зменшуються. Люди, які займаються рибальством, кожного року спостерігають як зменшується кількість вилову риби. Тому підходити до того, щоб був неконтрольований вилов риби, на мою думку, є неприпустимим. Мають бути чіткі правила,  а рибалки, які займаються промислом, мають офіційно здійснювати ту кількість, яка буде науково встановлена».

Ситуація буде грунтовно вивчатись, аби розробити прозорий механізм взаємодії всіх учасників цього процес  наголосив під час зустрічі народний депутат України Павло Павліш.

Детальніше — в сюжеті телестудії «Український Південь»:

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН