Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На Херсонщині на обласному рівні планують запустити проєкт “Університету третього покоління”

Про це розповів депутат обласної ради Олександр Співаковський:

На комісії Херсонської обласної ради з питань соціального захисту під головуванням Михайла Романія залучилися підтримкою проєкту створення «Університету третього покоління» на рівні області.

Комісія рекомендувала Департаменту соціального захисту Херсонської обласної державної адміністрації вивчити можливість реалізації проєкту через заходи обласної програми соціального захисту людей похилого віку, осіб з інвалідністю, підтримки сім’ї, утвердження гендерної рівності та протидії торгівлі людьми на 2020–2024 роки.

Разом з проректором з соціально-гуманітарної та науково-педагогічної роботи Херсонського державного університету Сергей Кузнецов на засіданні комісії презентували волонтерський проєкт, який з 2018 року діє в нашому закладі вищої освіти та спрямований на підтримку й соціально-психологічну адаптацію людей похилого віку.

Близько чотирьохсот молодих душею студентів пройшли на базі університету різноманітні курси та тренінги з психології, здорового харчування, цифрової грамотності, гімнастики, творчості, історії. У нас на педагогічному факультеті навіть є вокальний колектив «Беліссімо», який створили творчі пенсіонери!

Ми поважаємо ту роботу, яку з людьми похилого віку проводять територіальні центри системи соціального захисту, але переконані, що можемо дати дещо більше, ніж соціальна послуга. «Університет третього покоління» – це не послуга, а майданчик, який дає суспільству сигнал: всі люди потрібні, всім буде приділена увага, пенсіонери не мають бути сам на сам зі своїми проблемами та відчувати самотність. На прикладі того, як це працює в нашому університеті, ми гарантуємо налагодження комунікацій між людьми різних поколінь: людей похилого віку навчатимуть та супроводжуватимуть студенти, молоді викладачі. Ми змогли налагодити дієву комунікацію, протидіяти такому явищу як ейджизм.

До речі, університет не прийшов до депутатів з революційним рішенням, ми лише пропонуємо механізм реалізації принципу «навчання протягом життя», який впроваджується в усьому світі. Дякуючи підтримці депутатам Херсонської обласної ради вдалося внести зміни до Плану заходів з реалізації у 2021–2023 роках Стратегії розвитку Херсонської області на період 2021–2027 років, затвердженим рішенням ХХХІІ сесії обласної ради VII скликання від 28 лютого 2020 року №1561. Ми посилили його окремим заходом – створення університетів третього покоління задля забезпечення психологічної адаптації людей похилого віку, навчання їх цифровим комунікаціям та сервісам. Тож логічно, що наступний крок – це розробка конкретного інструментарію, який би реалізовував принцип «навчання протягом життя». Як університет ми готові стати майданчиком та виконавцем проєкту. Враховуючи, що у Бериславі та Генічеську є структурні підрозділи – наші коледжі, то проєктом «Університет третього покоління» ми відразу можемо охопити значну територію області.

Ще раз дякуємо колегам-депутатам за увагу до наших людей похилого віку.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН