Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

«Херсонський кавун» претендує на реєстрацію географічного зазначення

Українські продукти з історичним географічним походженням отримають реєстрацію географічного зазначення та визнання в ЄС, – повідомляють у Мінекономіки.

Географічне зазначення – найменування місця, що ідентифікує товар, який походить з певного географічного місця та має особливу якість, репутацію чи інші характеристики, зумовлені головним чином цим географічним місцем походження, і хоча б один з етапів виробництва якого – це виготовлення чи видобування, перероблювання чи приготування, здійснюється на визначеній географічній території.

Заступник Міністра економіки України Ірина Новікова зазначає, що продукти з підтвердженим географічним походженням вважаються національним надбанням в країнах ЄС, і Україна здійснює всіх заходів, щоб місцеві продукти з географічним зазначенням отримали визнання ЄС, а українські виробники розвивали крафтове виробництво, отримали доступ до нових ринків збуту та збільшували прибутки.

На першому засіданні експертної комісії щодо погодження специфікацій товарів із географічними зазначеннями під головуванням заступника Міністра економіки України Ірини Новікової розглянули та погодили специфікації восьми найменувань, для їх подальшої реєстрації, як географічних зазначень.

Поєднання селекційних досягнень та кліматичних умов Херсонського регіону створили оптимальні умови для отримання плодів, які характеризуються високою врожайністю та унікальними смаковими якостями, тож претендують на реєстрацію географічного зазначення – «Херсонський кавун».

Серед інших погоджених найменувань, які претендують на реєстрацію географічного зазначення «Долина Фрумушика», «Придунайська Бессарабія», «Ялпуг», «Мед Закарпаття/Закарпатський мед», «М’ясо баранини Фрумушика /Баранина Фрумушика», «Закарпаття/Закарпатське вино», «Аша-абаг».

Наступним кроком після погодження специфікацій стане реєстрація цих географічних зазначень на національному рівні.
До складу експертної комісії входять представники асоціацій та громадських об’єднань виробників продукції з географічними зазначеннями, фахових наукових закладів та Торгово-промислової палати України.

Херсонська міськрада

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН