Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Комісія з питань розвитку людського капіталу Херсонської облради провела виїзне засідання

Про це повідомляє депутат Херсонської обласної ради Олександр Співаковський:

– У форматі виїзного засідання провели постійну комісію Херсонської обласної ради з питань розвитку людського капіталу. Вивчали стан справ у КЗ “Херсонський фаховий спортивний коледж” Херсонської обласної ради.

Трансляцію можна подивитися на моїй сторінці за посиланням:

https://www.facebook.com/spivakovsky.alexander/videos/1726764307495898

На початку ухвалили рішення про те, що виїзне засідання не є кінцевою точкою у відпрацюванні питання, що ми продовжуємо збирати та аналізувати інформацію. Маємо консолідовано запропонувати певні рішення, які допоможуть обласному закладу отримати інструменти та ресурси для розвитку. Адже, безперечно, такий потужний коледж потрібен області, але треба розуміти, як ефективно використовувати ті кошти, які він сьогодні отримує від держави та від обласного бюджету. А це немалі кошти – 96 мільйонів гривень на рік, це 13% від бюджету всієї освітянської галузі Херсонщини.

Наше бажання мати повну картину по цьому закладу розділяють керівники бюджетної та комунальної комісій обласної ради Гавренкова Вікторія та Юрій Ковальов, очільники структурних підрозділів обласної адміністрації. Вони сьогодні працювали з нами.

Отже, крім відвідування ліцею (колишній інтернат, потім гімназія імені Тараса Шевченка), який з серпня минулого року є структурним підрозділом Херсонського фахового спортивного коледжу, ми познайомилися зі славетною спортивною та навчальною базами головного підрозділу коледжу. Також мали можливість завчасно провести аналіз наявної фінансової документації, отримати від керівника закладу Валентин Сух відповіді на питання комісії.

Володіючи декількома цифрами, ми можемо вирахувати, скільки витрачається на підготовку одного учня або студента у коледжі. При фінансуванні на 2021 рік у 96 млн. 097 209 грн., контингенті у 516 здобувачів освіти видатки на 1 дитину/студента на рік – 186 тис. грн. Маємо 572 штатні одиниці персоналу, три великих майнових комплекси (два у Херсоні й філія у Скадовську), розрахованих на більше 1 тисячі контингенту, але не маємо достатньої кількості дітей у класах та у спортивних відділеннях. Навіть на перший погляд 186 тисяч гривень на дитину – це забагато, бо у сільських малокомплектних школах «караул» кричать, коли видатки наближуються до 40 тисяч. Навчання одного студента у виші коштує до 40 тисяч на рік. Навчання пілота літака державі вартує 130-140 тисяч гривень на рік. Більш детальний аналіз – у слайдах, які додаю.
Тож видатки треба аналізувати детально. Бо для прикладу подивилися кошториси Обласного ліцею Херсонської обласної ради, де діти теж проживають, навчаються, харчуються. Нема тільки спортивної компоненти.

Штат ліцею 182,7 одиниці, контингент – 569 учнів, видатки на рік – 38 млн. 341 тис. грн. Тобто утримання 1 дитини – 66 тис. 783 грн. на рік.
Питання: невже спортивна складова становить 120 тисяч на одну дитину на рік? Треба розбиратися.

Також провели аналіз контингенту учнів класів ліцею. Бачимо нерівномірність набору у 7-11 класи, що не дає можливості комплектувати класи нормативної чисельності. У 2020 році взагалі відсутній набір до 7 класу за відділеннями веслування академічне, веслування на байдарках/каное (а ці види спорту є стратегічними для області), кульова стрільба, гімнастика, стрибки на батуті. Маємо ситуацію, коли систематично зменшується набір у відділення легкої атлетики, спортивної гімнастики. До чого це може призвести? Звичайно, до зменшення контингенту, поступовому закритті відділень з певних видів спорту. Питання: чи є прогнози, розрахунки на найближчі роки? Якщо нічого не робити, то ми будемо утримувати заклад з найбільшим бюджетом в освіті, з величезними майновими комплексами, штатами, видатками, де одна дитина на 60 м2, а в класах по 10 учнів, у відділеннях по три спортсмени? Цікаво, як на це відреагують освітяни, тренери з інших закладів.

Так, сьогодні ми констатуємо катастрофічну ситуацію з роботою ДЮСШ по області, з контингенту яких мають формуватися 7-11 класи спортивного ліцею. Ми знаємо, що з 49 територіальних громад області ДЮСШ, або їх відділення є лише у 19 громадах. Ми знаємо проблеми у їх фінансуванні.

Чи є це проблемою? Чи має обласна державна адміністрація опікуватися розвитком та існуванням системи ДЮСШ? Безперечно!

Наша комісія вирішила взяти до відома інформацію Херсонського фахового спортивного коледжу, вивчити додатково питання, які виникли під час опрацювання матеріалів та виїзного засідання. У найближчий час разом із фахівцями обласної адміністрації (дякую пані Наталя Вітренко за бажання співпрацювати та підтримку ідеї знаходження ресурсів для розвитку закладів гуманітарної сфери) проведемо аналіз дійсної ситуації з використанням освітньої субвенції, утриманням трьох майнових комплексів. Профільному управлінню освіти і науки, а також Департаменту з реалізації гуманітарної політики пропонуємо розробити стратегію розвитку та підтримки ДЮСШ в області та стратегію розвитку Херсонського фахового спортивного коледжу.
Працюємо далі!

 

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН