Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Дамба Каховської ГЕС до весняного водопілля готова

Про те, як гідроенергетики готуються до проходження весняного водопілля, фахово розповів головний інженер Укргідроенерго Вадим Рассовський.

За його словами цьогоріч не варто перейматися проблемою водопілля, адже оскільки кількість опадів узимку була незначною, практично не типовою для зими, то ймовірність водопілля незначна. І все ж фахівці Укргідроенерго тримають під постійним контролем це питання. Дамби на українських водосховищах не раз обстежувалися із залученням міжнародних експертів та науковців, які зробили висновок – стан гідротехнічних споруд дніпровського та дністровського каскадів водосховищ в належному стані.

Також Вадим Рассовський звернув увагу на безпечність дамб. А їх на балансі Укргідроенерго сім: шість на Дніпрі та одна на Дністрі. Вони перебувають у працездатному стані, відповідають проєктним вимогам і можуть виконувати своє функціональне призначення в заданих режимах.

«Зрозуміло, що дамби – потенційно небезпечні споруди. Але з інженерної точки зору їх надійність не викликає у нас жодних сумнівів. Спеціальні гідротехнічні підрозділи гідроелектростанцій щодня моніторять стан експлуатації дамб. Є регламент спостережень, є інструментальний контроль, є нормативи, згідно з якими проводиться робота. Раз на п’ять років гідроспоруди обстежує спеціалізована міжвідомча комісія, до якої входять фахівці різних галузей. Остання така перевірка проводилася улітку 2019 року. За її висновками, з нашими дамбами все в порядку», – зазначив головний інженер, тож приводів для занепокоєння немає.

Будівництво Каховської гідроелектростанції у п’ятдесятих роках минулого сторіччя утворило на Дніпрі найбільше за обсягами води Каховське водосховище об’ємом 18,2 км3. Регулювання стоку – сезонне. Загальна довжина напірного фронту Каховського гідровузла 3650 метрів, а пропускна спроможність 22 492 м3/с при напорі 16,0 м.

Про стан дамби Каховської ГЕС і підготовку до весняного водопілля розповів головний інженер Станіслав Макаров:

«Щодо надійності гідроспоруд, запевняю – Каховський гідровузол працездатний і у повній мірі виконує свої функції. Підготовка до весняного водопілля відбувається щороку, незалежно від прогнозів метеорологів і передбачає перевірку надійності гідромеханічного обладнання, затворів, кранів, зв’язку, транспорту та наявності аварійного запасу матеріалів, запасних частин, інструменту. Людей також готуємо. Створені аварійні бригади з працівників станції, які під час тренувань відпрацьовують порядок дій з ліквідації наслідків проходження повені, розробляється план спільних дій з міськими та обласними управліннями ДСНС та місцевою владою, складається графік маневрування затворами водозливної греблі. Після виконання всіх заходів, готовність станції перевіряється спеціальною комісією і складається акт готовності до пропуску паводку. Робота на випередження і попередження важлива, особливо коли це стосується безпеки населення, ми це розуміємо і саме тому ведеться щоденна робота гідротехнічної служби по контролю за станом споруд і гребель» – повідомив головний інженер Каховської ГЕС.

Робота дніпровських та дністровських водосховищ регулюється Міжвідомчою комісією при Державному водному агентстві України і враховує потреби всіх водокористувачів, насамперед забезпечення питною водою населення і підтримання екологічно-безпечного стану водойм.

Нині Каховська ГЕС працює на притокових витратах, згідно з рішенням Міжвідомчої комісії. Рівень води Каховського водосховища біля ГЕС на 1 березня має бути в межах 15,50 – 15,60 м БС. На сьогодні рівень води становить 15,54 м БС.

За прогнозом Укргідрометцентру, водність Дніпра біля Києва у ІІ половині лютого очікується в середньому 790 м3/с, або 88% від норми. Така низька водність спостерігається вперше за всю історію спостережень.

Пресслужба Каховської ГЕС

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН