Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Герою України Семену Поташнику – 90 років!

25 травня 2020 року Герою України Семену Ізрайлевичу Поташнику виповнюється 90 років.  В історії гідроенергетичної галузі країни – він постать №1.

Кожна людина з моменту народження пише книгу свого життя, щодня перегортаючи сторінки власного часопису творить свою долю. Сторінки біографії Семена Ізрайлевича сповнені нарисами років, які присвячені натхненному розвитку української гідроенергетики.

 У 1952 році він закінчив Київський політехнічний інститут, міг залишитися у Києві для продовження навчання в аспірантурі, але на заклик партії та уряду попросив членів державної комісії направити на  велике будівництво. Була у цьому своєрідна романтика у ті часи. Таким чином, після захисту диплому, поїхав разом з молодою дружиною на Алтай. Там, у Східно-Казахстанській області, будувалася Усть-Каменогорська ГЕС, яка, до речі, дуже схожа на ДніпроГЕС. На ті часи ця станція вважалася однією з найбільших. Через чотири з половиною роки він повернувся в Україну і довго її не покидав. За роки трудової діяльності Семен Ізрайлевич працював на Кременчуцької ГЕС, на Каскаді Середньодніпровських ГЕС та ГАЕС та в Укргідроенерго, де працює і сьогодні головою Науково-технічної ради.

Серед його основних науково-технічних досягнень слід назвати розробку, будівництво і введення в експлуатацію перших низьконапірних гідроелектростанцій, зокрема Київської і Канівської, з горизонтальними капсульними гідроагрегатами; реабілітацію та реконструкцію обладнання ГЕС та ГАЕС України; впровадження режимів роботи Київської і Канівської гідроелектростанцій на поліпшення екології в районі м. Києва та басейну р. Дніпра; введення в дослідно-промислову експлуатацію першого гідроагрегату Дністровської ГАЕС потужністю 324 МВт, що є на сьогодні найбільш потужним діючим гідроагрегатом у Європі.

Поташник Семен Ізрайлевич – єдиний фахівець, який отримав звання Герой України за досягнення у сфері гідроенергетики.

Працівники Каховської ГЕС з теплотою і словами вдячності згадують моменти спілкування і роботи з цією видатною особистістю. 

 

Станіслав Макаров головний інженер Каховської ГЕС:   

 «Моє знайомство з Семеном Ізрайлевичем відбулось на Каховській ГЕС у 2000 році, я був молодим спеціалістом і працював у виробничо-технічному відділі. Ще тоді мене вразило його унікальне професійне внутрішнє чуття, фахова інтуїція, виняткове уміння вислухати і чути кожного спеціаліста, врахувати думки колег – це талант! Пишаюсь, що маю змогу працювати з легендою гідроенергетики – такі приклади надихають на розвиток. Продовжуємо розпочату Вами реконструкцію і заміну обладнання. Каховська ГЕС, завдяки своєчасній модернізації сучасна і надійна.

Вітаю ювіляра, найкращі побажання здоров’я і непохитної віри у майбутнє».

Начальник відділу економіки Людмила Кравченко:

 «Таких людей, як Семен Ізрайлевич, на жаль, дуже мало, адже в одній людині уособлюється високий професіоналізм, патріотизм, відданість роботі, чесність, порядність, людяність – і все це, незважаючи на високі посади, поважні нагороди та відзнаки.  Ця людина наділена найкращими людськими чеснотами. Його щире сприйняття, гарний настрій і доречний гумор завжди вражає. У спілкуванні з ним відразу створюється атмосфера довіри, відвертості та доброзичливості. Хочеться побажати і надалі не втрачати цю енергію життя і позитив, і звісно міцного здоров’я».

Начальник виробничо-технічного відділу Камишна Наталія:

 «Будівництво санітарно-побутового корпусу за декілька років на Каховській ГЕС відбулось завдяки Семену Ізрайлевичу. У 2005-му році ми отримали сучасну будівлю, в якій знаходяться просторі кабінети, зимовий сад, їдальня і зовсім не відчувається шум і вібрація від гідроагрегатів, як це було, коли все знаходилось в одній будівлі. Піклування про людей, уважність, високий професіоналізм і харизма – це все про Семена Ізрайлевича. Від ветеранів Каховської ГЕС вітаємо з ювілеєм, бажаємо щедрого здоров’я та нев’янучого ентузіазму й енергії на многая літа!»

Увесь колектив Каховської ГЕС на чолі з директором Олегом Пащенком щиро вітає шановного ювіляра:

«Весь Ваш життєвий шлях, Семене Ізрайлевичу, є прикладом сумлінного та високопрофесійного ставлення до справи свого життя – до гідроенергетики, до служіння українському народу та його державі. Ваша праця стала вагомим внеском в розвиток енергетики України та процвітання компанії Укргідроенерго.

Ви пройшли важкий та тернистий шлях до загальнонародного визнання, за що відзначені багатьма державними нагородами. Ми щиро радіємо Вашим успіхам, за якими стоїть професіоналізм, творча ініціатива,  висока відповідальність, освіченість, компетентність, величезна працездатність та любов до обраної справи. Нехай Ваш особистий внесок у становлення та розвиток гідроенергетичної галузі держави стане гідним прикладом відданості справі усього життя для все нових і нових поколінь!

Щирість Вашої душі, мудрість, доброту і справедливість – знає кожен, хто хоч раз мав нагоду разом працювати чи спілкуватись.

Дозвольте побажати  Вам міцного здоров’я, невичерпної енергії, миру, щастя, добра, благополуччя, відмінного настрою, віри, надії та любові. Многая літа!».

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН