Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Херсонська обласна рада має затвердити документ, який містить стратегію створення ОТГ

На засіданні Херсонського регіонального відділення Асоціації міст України обговорили перспективний план об’єднання територій громад області. У вересні Херсонська обласна рада має затвердити документ, який містить стратегію створення ОТГ.

«Наше спільне завдання – напрацювати те бачення, той перспективний план створення ОТГ, який найближчим буде винесений на розгляд депутатського корпусу обласної ради», – підкреслив голова Херсонської облдержадміністрації Юрій Гусєв.

П’ятий рік триває децентралізаційна реформа в Україні. На Херсонщині є райони, в яких не створено жодної об’єднаної територіальної громади або ж лише кілька. Об’єднання на Херсонщині від самого початку йде не за перспективним планом. Наприклад, громади Великих Копанів, Абрикосівки та Добросілля створили ОТГ поза планом. Для доприєднання до Новокаховської міської ради нових сільських територій знадобилось приймати новий законопроект. Всі ці моменти треба враховувати при створенні перспективного плану на 2020 рік.

«Є певні проблеми з точки зору децентралізаційних процесів, на них треба звернути увагу і дати змогу громадам визначитись. У цьому перспективному плані, який розглядається, потрібно передбачити можливість вибору для людей, змін. До 1 січня 2020 року є така можливість і цим треба скористатись», – сказав Новокаховський міський голова, член правління Асоціації міст України Володимир Коваленко.

Місцеві вибори 2020 року повинні відбутись в об’єднаних територіальних громадах. Якщо ж громада не створила ОТГ, то наступного року це відбуватиметься адміністративним рішенням. Тому перед робочою групою, яка працює над перспективним планом, складне завдання. «По-перше, план повинен зберегти систему населення і можливість розвиватись; по-друге, зберегти вже створені громади. Крім власне адміністративного об’єднання, є безліч форм співпраці, наприклад, міжмуніципальне співробітництво; по-третє, підсилити вже створені ОТГ за рахунок громад, які не визначились. І останнє – завершити об’єднання громад, які не висловили свою думку», – окреслила завдання виконавча директорка регіонального відділення Асоціації міст України Лариса Оленковська. З існуючим варіантом перспективного плану не згоден голова Роздольненської ОТГ Вегандз Мясникян. Об’єднана громада утворена шляхом об’єднання з селом Чорноморівка.

«Роздольненська ОТГ залишається маленькою. Я вважаю доцільним доєднати ще дві громади, щоб вона була великою і спроможною, але побачив на засіданні інше. Буду обговорювати це з новим керівником області», – сказав Вегандз Мясникян.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН