Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Херсонському бізнесу та громадськості представили Концепцію Податкового кодексу Розвитку

Вчора у Херсоні за ініціативи Асоціації платників податків України відбулося засідання «круглий стіл» з питань обговорення проекту Податкового кодексу Розвитку, Митного кодексу та концепції Доктрини економічної безпеки України.

У заході взяли участь президент ВГО “Асоціація платників податків України” Грігол Катамадзе, координатор груп Економічної експертної платформи Олег Гетман, начальник Головного управління ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі Ігор Клим, голова осередку АППУ у Херсонській області Олександр Максименко, а також представники місцевих органів влади, громадськості та бізнесу Херсонської області.

Засідання круглого столу відкрив Президент ВГО АППУ, який привітав губернатора Херсонської області Юрія Гусєва із призначенням на посаду. Грігол Катамадзе зазначив, що обговорення проекту Податкового кодексу Розвитку, спрямоване на значне поліпшення адміністрування податків і зборів, вже відбулося у п’яти областях України, а такі заходи відкривають проблематику нововведень з точки зору економічної ситуації на рівні місцевого бізнес-осередку.

Особливу увагу Президент Асоціації приділив питанням ліквідації податку на прибуток підприємств та запровадженню податку на виведений капітал, який передбачає відтермінування сплати податку на момент виплати дивідендів або прирівняних платежів, зниження податкового навантаження на фонд оплати праці та запровадження оптимальної моделі податкової амністії.

Фахівець Економічної експертної платформи, економіст – Олег Гетман представив учасникам заходу слайдову презентацію ТОП-10 пріоритетів українського бізнесу, розроблених асоціаціями Української Ради Бізнесу, Спілкою українських підприємців та регіональними асоціаціями. Цікавою стала інформація щодо розрахунків компенсаторів бюджетних витрат для запровадження нововведень, які повертаються за рахунок заходів по деофшоризації, детінізації економіки, покращенню адміністрування податків, змінам моделі оподаткування, а також зниженню неефективних видатків загальнодержавного бюджету. Навів приклад, що у цілому, впровадження ініціатив проекту може призвести до втрат бюджету у розмірі 83 млрд. гривень. Спікер проаналізував компенсуючі фактори, запропоновані Податковим кодексом Розвитку, які дають додаткові надходження від 127,8 до 157,8 млрд. грн. до бюджету, прокоментував, що “бонусні компенсатори” можуть становити 77,4 млрд. грн. за рік. 

У своїй промові начальник Головного управління ДФС України у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі Ігор Клим підтримав запропоновані ініціативи щодо створення сприятливих правових та економічних умов для всіх суб’єктів господарювання через оновлені податкові механізми, які забезпечать потужний економічний розвиток місцевих громад та нашої країни вцілому. Голова фіскальної служби області запропонував переглянути критерії віднесення платників податків до категорії великих платників за обсягами доходів та сплаченими податками, які мають залишатися у бюджетах громад Херсонщини, підтримав введення нульового декларування, яке суттєво підвищить податкову культуру громадян. У подальшому надає можливість легалізувати майно та активи фізичних осіб, які у майбутньому можуть стати потенційними інвесторами для розвитку області. Окремо Ігор Клим наголосив, що задля дієвого впровадження реформ, змін потребує не тільки податкова та митна служба, а й судова система. 

За підсумками обговорення учасники дискусії висловили підтримку на рівні концепції Податкового Кодексу Розвитку та присутні домовилися, що учасники нададуть свої додаткові пропозиції ініціаторам та розробникам проекту для їх подальшого опрацювання та врахування у кінцевому варіанті документа.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН