Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Програма розвитку людського капіталу – це дієвий інструмент, щоб залишати здібну молодь в регіоні, – Олександр Співаковський

Для учасників бойових дій на Сході країни Миколи Глабця  та Віктора Олексеєнка 2018-й став новим етапом у житті. Обидва вступили до Херсонського державного аграрного університету за контрактною основою, але навчаються повністю безоплатно. Вони – одні з тих більш, ніж 2 сотень демобілізованих військовослужбовців, які отримують вищу освіту за програмою «Розвитку людського капіталу Херсонської області».

Віктор Олексєєнко вчиться на ІІ курсі спеціальності «харчові технології» і працює за фахом – у піцерії «Sale e pepe». Служив у 36-й бригаді, яка базувалась поблизу Широкіного.

«До агарного університету вступив 2018 року і навчаюсь за програмою «Розвитку людського капіталу». Програма корисна, завдяки її впровадженню, я можу підвищити свій професійний рівень і залишатись працювати в Україні, сплачувати податки і змінювати життя в державі на краще», – поділився Віктор.

Микола Глабець обрав спеціальність «публічне управління і адміністрування». За першим фахом – інженер, але вирішив скористатись можливістю навчатись у виші, щоб далі працювати в органах виконавчої влади і місцевого самоврядування.

«Програма дає можливість людям, які не в змозі заплатити за навчання, опанувати нову спеціальність, розвиватись. Більшість моїх знайомих, ті, що повернулись із зони АТО і зараз навчаються у аграрному університеті, мешкають у сільській місцевості, не мають великих статків. Тому і для них реалізація програми «Розвитку людського капіталу» стане поштовхом до нового рівня життя», – розповів Микола Глабець, який навчається на ІІ курсі.

Сьогодні тільки в Херсонському державному аграрному університеті навчається  50 учасників бойових дій на сході країни.

Рушієм прийняття регіональної програми «Розвитку людського капіталу» виступив народний депутат Олександр Співаковський. Депутатський корпус обласної ради підтримав і проголосував надання цільових пільгових кредитів на здобуття вищої освіти кільком категоріям фахівців. Реалізація програми дала можливість сотням молодих людей отримати вищу освіту, з одного боку, і стала дієвим способом забезпечити школи, заклади охорони здоров’я, культури, аграрного сектору гостродефіцитними фахівцями, з іншого.

«Ще два роки тому 70% випускників шкіл Херсонщини продовжили навчання у вишах за межами області й країни. На жаль, ми маємо міграцію молоді і наше завдання – повернути її. Та країна ніколи не буде успішною, де освіта й наука віднесені до соціальної сфери. Це – інвестиційна зона. Вкладаючи в людину, ми інвестуємо в країну. Хто створює велику додану вартість? Людина. Бо вона через знання знаходить технології і далі працює економіка. І Програма розвитку людського капіталу», яку ми прийняли, – це дієвий  інструмент, щоб залишати здібну молодь в регіоні і розвивати його», – впевнений народний депутат України Олександр Співаковський.

Обласна програма зі збереження фахівців у нашому регіоні розрахована на 2017-2023 роки. На сьогодні Програмою розвитку людського капіталу вже скористались близько 1000 жителів області, успішно навчаючись у вишах Херсонщини: ХДУ, ХДАУ, ХНТУ та ХДМА.

Прес-служба народного депутата Олександра Співаковського

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН