Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Херсонщина втрачає найдорожчий свій капітал – молодь (відео)

Про це заявив депутат Херсонської облради Олександр Співаковський під час свого виступу на сесії обласної ради, повідомляє Український Південь з посиланням на допис депутата:

–  Ситуація набуває катастрофічних темпів і може призвести до того, що область втратить свій статус! Якщо молодь голосує ногами, то через декілька років тут не буде кому працювати, жити, розвивати… Лише спільними зусиллями ми можемо запобігти перетворенню області на територію. Такий лейтмотив мого сьогоднішнього виступу на засіданні сесії Херсонської обласної ради.

Враховуючи те, що третина присутніх у залі пов’язані із сільськогосподарським виробництвом, дозволив собі прості аналогії. Наші аграрії зібрали цього року рекордний врожай – З,1 мільйони тонн зернових! Це велике досягнення. Натомість є й антирекорд, який ми поставили цього літа. Мовою аграріїв ми втрачаємо золоте зерно області – молодь! Такі, на жаль, результати вступної кампанії.

З відкритих джерел ми знаємо, що у середньому прибуток з одного гектара зернових близько тисячі доларів. А якщо на такому ж гектарі розмістити високоінтелектуальне інноваційне виробництво чи підприємство, то воно може дати прибуток у 20 мільйонів доларів. І це не балачки. Одна з таких інноваційних ІТ-кампаній розташована всього у кілометрі від будівлі обласної ради й успішно працює багато років. Якби ми всі разом змогли віднайти такий баланс, щоб прославляти Херсонщину високими врожаями та одночасно створювати умови для розвитку інноваційних підприємств, то мова б не йшла про те, де взяти кошти на утримання шкіл, закладів культури, інфраструктури. Молодь мала би роботу, кращі не їхали б від нас, бо мали можливість реалізуватися вдома.

Навів лише декілька офіційних цифр. Від абітурієнтів всі заклади вищої освіти Херсонщини отримали лише 8,5 тисяч заяв на вступ. У той же час до київських університетів – 380 тисяч заяв. Це співвідношення 1 до 45! Але ж в столиці не живе 45 мільйонів людей! Це означає, що вподобання наших випускників, наших з вами дітей наступне: вони не хочуть тут жити. Регіональні університети втрачають контингент – це загальнодержавний тренд, але на Херсонщині ситуація кричуща. У сусідньому Миколаєві нема таких втрат.

Можливо, це пов’язано з тим, що в області випускників стало менше? Зовсім ні. Навіть навпаки. У 2020 році складали ЗНО в 11-му класі 4839 випускників, у 2021 році – 5108. У цьому році тільки по нашому університету ми втратили близько 10% по бакалавратурі, близько 30% – по магістратурі. У колег аналогічна ситуація, бо живемо в одній соціально-економічній екосистемі. Це означає, що у нас скорочується кількість людей, які будуть мати освіту і які можуть працювати в інноваційній сфері, які будуть вчити, лікувати, проєктувати, тобто створювати майбутнє.

Ще факт. За результатами вступної кампанії трохи більше 2000 дітей вступили до херсонських університетів. На мільйонну область – це 0,2%. Це вкрай недостатньо для того, щоб область могла відновлювати себе з точки зору розвитку людського капіталу. За 10-15 років ми неминуче стикнемося з тим, що Херсонщина вже не матиме права бути областю.

Особисто мені такий сценарій не до вподоби. Чи є запобіжники? Звичайно! Наша комісія працює над їх розробкою, є конкретний інструментарій.
Тож напередодні визначної дати – 30-ряччя Незалежності України – закликав колег об’єднатися навколо збереження золотого зерна Херсонщини – нашої молоді, нашого людського капіталу.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН