Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Бериславському районі перевірили велику рогату худобу

Згідно з планом протиепізоотичних заходів, у Бериславському районі впродовж квітня-травня 2019 року заплановано проведення весняної диспансеризації великої рогатої худоби у кількості 3000 голів.

Диспансеризація – це комплекс планових діагностичних, лікувально-профілактичних і санітарно-гігієнічних заходів, спрямованих на раннє виявлення ознак захворювань тварин (коней, дрібної рогатої худоби, великої рогатої худоби), профілактику та лікування хвороб.

Це один із видів обстеження стану здоров’я тварин. Таким чином виявляють захворювання на ранній стадії, що служить передумовою успішного лікування.

Потрібно завжди пам’ятати, що легше хворобу попередити, ніж лікувати. А захворювання, виявлені на ранніх стадіях, у більшості випадків виліковні. Навіть, якщо тварина на вигляд здорова, перевіряти її все одно необхідно. Основою заходу є діагностичні дослідження тварин на туберкульоз, лейкоз, бруцельоз, а також щеплення проти сибірки.

На превеликий жаль, не всі власники великої рогатої худоби з розумінням ставляться до цього заходу, зокрема приховують новонароджених бичків і теличок.

Всі чули про таке захворювання, як лейкоз ВРХ – інфекційну хронічну хворобу пухлинної природи. Через лейкоз відбуваються зміни якісних характеристик молока і м’яса та накопичення в них шкідливих для організму тварин і людей метаболітів триптофану, які мають канцерогенну дію. Джерелом інфекції є хворі тварини. Вірус передається контактно, з молоком, кровососними комахами, при порушенні правил асептики.

Одного разу набута інфекція стає довічною. Основним методом прижиттєвої діагностики цієї підступної хвороби є серологічний метод, тобто виявлення антитіл у сироватці крові тварин.

Не можна не згадати і про туберкульоз. Ним можна заразитися не тільки при безпосередньому контакті із хворою твариною, але і при вживанні м’яса, молока та м’ясо-молочних продуктів. Тому, обов’язковими заходами є своєчасне виявлення хворих на туберкульоз сільськогосподарських тварин, оздоровлення неблагополучних щодо цієї інфекції господарств.

Згідно із Законом України «Про ідентифікацію та реєстрацію тварин» та постановою КМУ від 07.02.2018 року, молодняк, отриманий у поточному році від власних корів, які утримуються в особистих селянських господарствах, підлягає дотації на безповоротній основі фізичним особам за утримання його до тринадцятимісячного віку.

Всі тварини, які утримуються в господарствах різних форм власності і від яких отримується продукція, повинні бути ідентифіковані. Це стосується і приватного сектора.

Бериславське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області звертається до всіх власників тварин із проханням відповідально поставитися до проведення фахівцями ветеринарної медицини вищезазначених заходів. Тільки тоді ви будете мати гарантії того, що ваша тварина здорова, а продукція від неї – якісна і безпечна.

Тому, тім, хто звик купувати м’ясо-молочну продукцію у приватних продавців, варто потурбуватися про свою безпеку самостійно. Слід пересвідчитися, що корова ідентифікована, досліджена та щеплена. Якщо тварина здорова, вам обов’язково покажуть паспорт великої рогатої худоби з відмітками про ветеринарні обробки. У іншому випадку Ви ризикуєте поповнити численні лави хворих на туберкульоз, лейкоз та інші хвороби.

Держпрожспоживслужба у Херсонській області

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН