Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Херсонські школярі будуть харчуватись за рецептами переможця «МастерШеф»?

Депутати Херсонської обласної ради хочуть звернутись до Кабінету Міністрів щодо прискорення запровадження на державному рівні проекту «Нове шкільне харчування».

Народні обранці занепокоєні тим, що меню у навчальних та оздоровчих закладах упродовж тривалого часу залишається без змін та не відповідає сучасним технологіям приготування. А самі страви, що виготовляються за застарілими технологіями, не є привабливими та апетитними для дітей.

У школах, садках та інших навчальних закладах досі користуються збірником рецептур 1957 року, останні зміни в який вносили 30 років. А саме «Сборник рецептур блюд (технологических карт) для питания школьников» (Міністерство торгівлі УРСР. – К.: Техніка, 1990. – 407 с.).

Але діти скаржаться на несмачні обіди, відмовляються їсти неапетитні борщі та макарони. І все частіше борються з голодом зовсім некорисними чіпсами, фаст-фудом, солодощами. Ця «смакота» дуже шкодить дитячому здоров’ю та формує в молодого покоління нездорові харчові звички.

Зрозуміло, що технології не стоять на місці. «Тому не викликає сумніву наскільки актуальною і важливою є поява нового збірника рецептур страв для харчування дітей шкільного віку в організованих освітніх та оздоровчих закладах, покладеного в основу проекту «Нове шкільне харчування», автором якого є Клопотенко Євген» – сказано у листі.

Цей збірник Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів затвердила ще 20 грудня 2018 року.

Аби збіркою рецептів можна було користуватись на державному рівні, необхідно отримати відповідні грифи Міністерства освіти і науки України, а також Міністерства охорони здоров’я України.

Тому херсонські обласні депутати просять Кабмін прискорити проходження усіх формальностей та запустити на повну силу «Нове шкільне харчування».

Нагадаємо, шеф-кухар Євген Клопотенко – переможець 5 сезону проекту «МастерШеф».

Команда Євгена Клопотенка отримала грант на написання та впровадження збірника рецептур для харчування в шкільних навчальних закладах від «Фундації Ашан» для молоді у 2017 році. За новими рецептами у шкільному меню, зокрема, зменшено кількість солі, залучено локальні продукти (наприклад, гарбуз) і дозволено додавати перець, кріп та петрушку (раніше не можна було).

Бюджет на одну дитину становить 15 гривень. У другому етапі впровадження проекту планують залучити не тільки бюджетні кошти, а й гроші батьків, тому бюджет може зрости.

Новий збірник рецептів уже є у вільному доступі на сайті.

Олена ПІМЕНОВА

Херсонці

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН