Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Одеський кіностудії 100 років: Що там зараз знімають

У середині травня відбудеться низка культурних заходів, присвячених 100-річчю від дня заснування Одеської кіностудії. За останні роки тут хай не дуже швидко і не так успішно, але навчилися не тільки тужити за радянським минулим, а й створювати актуальні проекти

Кореспондентка Depo.Одеса з’ясовувала, як на Одеській кіностудії реактуалізували процес зйомки сучасних фільмів.

Одеська кіностудія художніх фільмів була організована у 1919 році на основі декількох приватних виробництв (“Мирограф” (1907), “Мізрах” (1914), кінофабрик Борисова і Харитонова). На кіностудії свою творчу діяльність почав Олександр Довженко (фільми “Звенигора” та “Арсенал”), працювали Лесь Курбас (“Шведський сірник”), художник і режисер Іван Кавалерідзе (“Злива”), відбулося творче становлення Кіри Муратової. Також тут творили актори Заньковецька, Ужвій, Юра та багато інших. На кіностудії знято понад 300 фільмів, побудовано понад 1500 декорацій до популярних стрічок, серед яких – “В’язень замку Іф”, “Місце зустрічі змінити не можна”, “У пошуках капітана Гранта”, “Десять негренят “, “Зелений фургон”, “Д ‘Артаньян і три мушкетери” та інші.

Кіра Муратова починала з Одеської кіностудії / Фото: reuters.com

 

До століття кіностудії НБУ випустить в обіг пам’ятну монету “Сто років Одеської кіностудії”, планується відкриття зірки на Алеї зірок біля Оперного театру, присвяченій режисерові Олександру Довженку, який працював на кінофабриці з 1926 року. Також до 23 травня заплановані покази фільмів, створених на Одеській кіностудії, виставки фотографій, архівних матеріалів, тематичної літератури.

Монета, яку випустять до сторіччя кіностудії / Фото: Нацбанк

 

На екскурсії гіди, підходячи до входу “Фабрики мрій” на Французькому бульварі, 33, часто говорять: “Ми зараз з вами опинимося на Зарічній вулиці”. А вже на території кіностудії звертають увагу на табличку: “Зарічна, 2”. Вона у прекрасному стані, хоча зі зйомок фільму “Весна на Зарічній вулиці” минуло чимало часу – він знімався у середині 50-х років минулого століття. У Музеї кіно зберігаються досьє на кожен прокатний і телевізійний фільми, знятий на студії з 1954 року. Також тут розташований арт-центр ім. Віри Холодної з відновленими знімальними майданчиками культових фільмів, вітальня відомої акторки німого кіно. 

У фойє кіностудії

Музей кіно в Одеській кіностудії / Фото: Одеське життя

Тут томився в’язень замку Іф / Фото: Одеське життя

Вітальня Віри Холодної / Фото: Одеське життя

 

Однак екскурсовод не розповість про те, що зараз на кіностудії вийшла історична повнометражка “Таємниця старого хронографа” про події в Одесі, які відбувалися у кінці XIX – початку XX століть. Головним героєм картини став одеський винахідник Йосип Тимченко, відомий як творець першого у світі прототипу кіноапарата, який не встиг його запатентувати. Він показав діючий апарат за два роки до кіноапарату братів Люм’єр. У фільмі також з’являється відома одеська актриса початку минулого століття Віра Холодна, яку грає Неллі Нечаєва. Зазначимо, що крім історичних подій, режисер Ігор Козлов-Петровський також вніс у стрічку і детективний сюжет.

Кадр з фільму “Таємниця старого хронографа”

 

Також нещодавно кіностудія презентувала фільм у Болгарії. У Софії показали прем’єру стрічки “Гешев”, спільного виробництва болгарської кінокомпанії “Пи Арт Индъстри” та Одеської кіностудії. Документальний фільм режисера Василя Баркова розповідає про Николу Гешева, незамінного начальника поліції у Королівстві Болгарія у 30-40-х роках XX століття. Творці фільму відновили хронологію його життя і спробували зазирнути у його душу та думки. Десятки років Гешев вів боротьбу з будь-якими нелегальними рухами, які загрожували засадам державності, але перш за все боровся з комуністами і комуністичною небезпекою. Гешев безслідно зник 9 вересня 1944 року, коли радянські війська увійшли до Болгарії. “Герой фільму – легендарна і загадкова особистість, – розповідає директор кіностудії Андрій Осіпов. – Він розробив унікальні методи боротьби з комунізмом, які використовуються і зараз. Ця історія важлива також і для нас, як приклад подолання радянського минулого. Режисер Васил Барков давній друг і партнер Одеської кіностудії. Кіностудія надала підтримку у зйомках, а також сприяла отриманню доступу до кіноархівів, частина кадрів з яких увыйшла у фільм”. 

Директор кіностудії Андрій Осіпов / Фото: aosipov.org

Також за підтримки кіностудії знімається зараз серіал “Пантеон Одеси”. Режисером документальної стрічки виступив  Ігор Козлов-Петровський, а продюсером  – Андрій Осіпов. “Одеса славиться не тільки тими, хто живе тут зараз, а й тими, хто жив у нашому місті та створював його славу. Ми організували справжню кіноекспедицію і в нашому документальному проекті розповідаємо цікаві історії про відомих людей, які знайшли своє упокоєння на Другому Християнському кладовищі. Це – знамениті художники, архітектори, письменники, актори, музиканти, науковці, воєначальники, винахідники. Таких героїв у нашому фільмі набереться кілька сотень”, – каже режисер картини Ігор Козлов-Петровський.

На кіностудії знімають документальну стрічку “Пантеон Одеси”

Режисер Ігор Козлов-Петровський

 

Нещодавно Державне агентство України з питань кіно уклало з компанією “Одеська кіностудія” контракт про надання кінопроекту “Пам’ять сонця” державної фінансової підтримки розміром 14 млн грн. Події історично-пригодницької стрічки відбуваються у період російсько-турецької війни за території Північного Причорномор’я. Молодий козак Андрій має доставити листа до Хаджибея, але фортецю захоплює ворог. Для того, щоб визволити з полону коменданта і врятувати його дочку Фатіму, в яку закоханий Андрій, потрібно перемогти зрадника, що господарює у фортеці. Режисером картини є Костянтин Коновалов. “Ми раді, що “Пам’ять сонця” став не просто проектом, який підтримало Держкіно, але і проектом, що буде реалізовано у співпраці з грузинськими та турецькими виробниками”, – зазначив голова правління Одеської кіностудії та копродюсер фільму Андрій Осіпов. Планується, що прем’єра картини відбудеться навесні 2020 року.  

Укладання угоди про зйомки фільму “Пам’ять сонця”

 

Не можна не вказати і про зйомки 12-серійного ретро-детектива “Анатра-Анасаль”, який теж продюсує Одеська кіностудія. У серіалі покажуть період становлення українського авіабудівництва. Головні герої: патріот-контррозвідник Матвій Гришин, а також бойовий авіатор Семен Марченко будуть протягом усієї картини протистояти більшовицьким агентам. Серіал покаже історію про розслідування у кримінальній Одесі ХХ століття, а також про те, як вийти переможцем у боротьбі з найсильнішим ворогом і великими грошима. Відзначимо, що були чутки, що у цьому фільмі планував зніматися італійський актор і режисер Мікеле Плачідо у ролі власника авіазаводу Артура Анатра, проте його внесли до списку осіб, які створюють загрозу національній безпеці нашої країни. Він неодноразово публічно висловлювався на підтримку агресії Російської Федерації у Криму і на сході України.

Перейдемо до більш віддалених проектів. Одеська кіностудія планує приступити до зйомок 16-серійного мультиплікаційного серіалу “Легенди Трипілля” про життя давніх українців. За словами Андрія Осіпова, проект був запропонований до реалізації одеської студією мультиплікації, яка знаходиться на території кіностудії. “Студія мультиплікації – це наш партнер. Представники студії, які є авторами сценарної ідеї Олег Гей і Юрій Гриневич, звернулися до нас з таким проектом. Ми визнали його цікавим і подалися на черговий конкурсний відбір у Держкіно для виділення фінансування. Точні терміни відбору поки невідомі. Швидше за все, він пройде у вересні”, – зазначив Осіпов.

Також кіностудія розпочала співпрацю з норвезькою кінокомпанією FilmCamp, але про якісь конретні кроки поки що невідомо. “Для нас найважливіше переорієнтувати Одесу, яка раніше працювала переважно з російським ринком, на ринок європейський. Саме завдяки норвезьким колегам, ми сподіваємось створити спільний бренд, який могли б просувати в Європі”, – зазначив член наглядової ради Одеської кіностудії Олександр Ткаченко.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН