Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Каховці розвивається краєзнавство

ІІ Всеукраїнська науково-практична краєзнавча конференція відбулася у Каховці.

Українське краєзнавство має глибоке коріння і давні традиції. Вагомий і безцінний внесок у його розвиток зробили відомі вчені минулого – Орест Левицький, Михайло Максимович, Опанас Маркевич, Вадим Пассек, Олександр Лазаревський, Микола Закревський, Петро Єфименко, Микола Аркас, Михайло Грушевський, Дмитро Яворницький, Павло Чубинський, Максим Берлинський, Микола Біляшівський, Федір Вовк, Євтим Сіцінський та ін.. Як стверджують наші сучасники вчені Петранівський В.Л. та Рутинський М.Й.

«На сучасному етапі національне краєзнавство переживає епоху ренесансу. Краєзнавчий рух в Україні багатий на цікаві традиції, плідні пошуки і відкриття. Але мало любити свій край – його ще треба добре знати. Знання рідного краю не просто збагачує і звеличує людину, воно служить своєрідним містком, що єднає покоління минулі з поколіннями прийдешніми. Пошана до традицій давньої культури та славного минулого творить основи теперішності, є запорукою майбутнього.»

Приємно констатувати той факт, що уже третій рік поспіль за ініціативи просвітянина, начальника управління освіти Каховської міської ради, кандидата педагогічних наук Михайла Гончара та великої дружньої команди однодумців з Каховського міськвиконкому 14-15 вересня 2018 року у місті Каховка Херсонської області під егідою Херсонської обласної організації Національної спілки краєзнавців України та у партнерстві з Новокаховським гуманітарним інститутом Університету «Україна» (ректор Г. Севрюков) і Каховським історичним музеєм – філією Херсонського обласного краєзнавчого музею (завідуюча С. Сидьолкіна) відбулася третя Всеукраїнська науково-практична краєзнавча конференція «Минуле і сучасність: Таврія. Херсонщина. Каховка».

Цьогорічний краєзнавчий форум традиційно відбувся напередодні Дня міста Каховки та був приурочений до 100-річчя проголошення незалежності Української Народної Республіки, 95-річчя створення Каховського району, 150-річчя від Дня заснування Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка, 145-річчя від Дня заснування Наукового товариства імені Тараса Григоровича Шевченка.

Аудиторія конференції була доволі чисельною та представлена вісьмома регіонами України, зокрема Запорізькою (м. Запоріжжя, Мелітопольський район), Кіровоградською (м. Кропивницький), Херсонською (м. Херсон, смт. Нижні Сірогози, м. Каховка, смт. Асканія-Нова, смт. Новотроїцьке, смт. Нова Маячка, м. Скадовськ, м. Нова Каховка, Нововоронцовський район, с. Каїри Любимівської ОТГ), Миколаївською (м. Первомайськ, м. Миколаїв, Новобузький та Новоодеський райони), Хмельницькою (м. Кам’янець-Подільський), Житомирською областями (м. Бердичів) та м. Київ.

З вітальним словом до краєзнавців звернулися почесні гості конференції: Каховський міський голова Андрій Дяченко, голова Каховської районної ради Тетяна Тертична, голова Каховської районної державної адміністрації Валерій Салтиков. У своїх промовах вони наголосили на важливості проведення на теренах смаглявої Таврії подібного наукового форуму, який наснажує працюватина розвиток почуття любові до рідного краю, почуття патріотизму серед мешканців Північного Причорномор’я. 

Як наголосив у вітальному слові відповідальний секретар Національної спілки краєзнавців України, кандидат історичних наук Володимир Дмитрук, цінність цієї конференції полягає у тому, що вона ініційована і підтримується місцевою владою, проходить не в обласному центрі, а у звичайному місті, та стала міцним комунікаційним майданчиком для місцевих краєзнавців. За дорученням президії Спілки, Володимир Дмитрук зачитав до учасників конференції вітальне звернення голови НСКУ, члена-кореспондента НАН України, доктора історичних наук Олександра Реєнта та вручив грамоти і подяки активістам краєзнавчого руху Херсонщини: голові обласної організації НСКУ, кандидату історичних наук Олексієві Макієнку, кандидату історичних наук Єгору Сидоровичу, доктору економічних наук Вадиму Яровому, архівісту Ірині Сінкевич, ветерану краєзнавчого руху Аллі Яблонській, ініціатору проведення конференції, начальнику управління освіти Каховської міської ради, кандидату педагогічних наук, просвітянину Михайлові Гончару.

У пленарній частині науковцями Херсонського державного університету, д.е.н Вадимом Яровим та к.і.н Єгором Сидоровичем був презентований інтелектуальний продукт: проект розвитку активних видів туризму «Мандруймо Херсонщиною»; дослідник з смт. Новотроїцьке Артем Горобець познайомив слухачів зі своєю новою працею «Топонімічний словник Новотроїцького району Херсонської області», а краєзнавець з смт. Горностаївка Олена Ташкінова продемонструвала власне видання «А колись було…», що нещодавно вийшло з нагоди 230-річчя селища.

З цікавістю учасники конференції заслухали доповіді к.і.н Олексія Макієнка «Земське самоврядування та гетьманська адміністрація на Херсонщині в 1918 р.: проблеми взаємовідносин»; голови Правління Херсонського обласного об’єднання Громадської організації «Всеукраїнське товариство «Просвіта» імені Тараса Шевченка» , поета і журналіста Олега Олексюка «З історії «Просвіти» Херсонщини кінця ХХ – початку ХХІ століть», краєзнавця з Нової Каховки Анатолія Неділька «Виноградарство і виноробство Каховщини у ХІХ – на початку ХХ ст.: на перехресті інтересів держави і громади (за матеріалами Дніпровського повітового земства Таврійської губернії)»; завідуючої Каховським історичним музеєм Світлани Сидьолкіної «Міфи громадянської війни. Д. М. Карбишев і військово-інженерні укріплення Каховського плацдарму». Після пленарного засідання плідна робота продовжилась у п’яти тематичних секціях конференції.
Наступного дня учасники конференції спільно з організаторами заходу здійснили експедицію до смт. Горностаївка, де мали можливість познайомитись з досвідом краєзнавчої роботи місцевих краєзнавчого та етнографічного музеїв, які створила і очолює ентузіастка краєзнавства, колишня учителька Олена Ташкінова.

Учасники експедиції відзначили високий рівень громадської підтримки мешканців селища пошукової роботи Олени Миколаївни та всебічну підтримку з боку селищної ради та її голови Дмитра Ляхна. А на згадку про Горностаївку усі краєзнавці отримали в дарунок книжку О. Ташінової «А колись було…» та пригостилися смачним козацьким кулішем, що наварили козаки Горностаївського куреня Війська Запорізького Низового.

За результатами роботи конференції організаторами наукового форуму підготовлено друкований збірник доповідей.

Олег ОЛЕКСЮК,
Голова Правління Херсонського обласного об’єднання Громадської організації «Всеукраїнське товариство «Просвіта» імені Тараса Шевченка»

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН