Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Як аграріям Херсонщини уникнути втрати продукції

Актуальність теми зберігання овочів є очевидною, адже експерти плодоовочевого ринку говорять про те, що втрати продукції при неправильному зберіганні можуть сягати 60-65%, тоді як на підприємствах, де використовують сучасне обладнання такі втрати становлять до 30%.

7 вересня в м. Каховка Херсонської області на базі ТОВ «Грін Тім» відбулася конференція «Прибуткове зберігання в нових ринкових умовах», яка зібрала більше 80 учасників з 8 областей України. Мета – конференції надати практичну та теоретичну інформацію про зберігання плодоовочевої продукції як процес, що може створювати для фермерів додатковий прибуток.

Конференція відбулася в рамках Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва, який фінансується Міністерством міжнародних справ Канади, співфінансується та реалізується менонітське Асоціацією Економічного Розвитку (MEDA).

Площадку заходу було обрано ТОВ «Грін Тім» – одне з найпотужніших овочесховище в Україні на 50 тис. тон, площею 18 тис. кв. м., що працює цілий рік. Екскурсія на виробничі площі пройшла для учасників «зі сльозами на очах», адже зараз там зберігається декілька тисяч тон цибулі. Подивитися весь шлях, що проходять овочі, задати питання спеціалістам про особливості кожного етапу зберігання, дізнатися основні цифри та особливості технологій.

Програма конференції складалася з 3 блоків:

1.Основна мета зберігання. Чи є зберігання прибутковим? Досвід та аналітика ТОВ «Грін Тім», рекомендації агронома та фахівців з розвитку підприємства.

2.Ефективні технології та сучасне обладнання для процесу зберігання. Поради та провідний досвід фахівців з холодильного обладнання. Основні помилки при проектуванні, будівництві та експлуатації холодильного обладнання.

3.Джерела фінансування та інвестицій для аграріїв. Державні програми, грантова підтримка та проекти міжнародної технічної допомоги, що стануть в нагоді нашим фермерам. 

Якщо великі підприємства можуть дозволити собі сучасне холодильне обладнання, то що робити дрібним виробникам? На яких умовах і де можна об’єднатися аби зберігати свою продукцію? Відповіді на ці питання прозвучали в панельній дискусії по агрегації – спеціально організованому інформаційному майданчику. Були презентовані можливі схеми агрегації, умови, досвід та майбутні площадки для зберігання плодоовочеовї продукції для фермерів Херсонської області. Тож кооперація, яку розвиває Український проект бізнес-розвитку плодоовочівництва, це один із шляхів для наших фермерів аби зберігання було прибутковим. Це може стати реальним успіхом, коли ментальність виробників зміниться і співпраця на довірі буде можливою.

Особливу зацікавленість викликає тема фінансування. Інформаційний блок висвітлив інформацію про те, де взяти гроші? Шляхи вирішення проблем існують для тих, хто шукає вихід: державні програми підтримки, проекти міжнародної технічної допомоги, інвестиції, гранти тощо.

По закінченню заходу, приємний бонус для всіх учасників – розіграш призів від партнерів та сертифікати на маркетинговий аудит та пошук інвестиційних проектів для підприємства. ГО «Земля Таврії» бере на себе приємний обов’язок – знайти можливі гранти, інвестиційні проекти, можливе фінансування підприємства, що отримало сертифікат.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН