Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Завтра у Росії знову розпочнеться суд на українським політв’язнем з Херсонщини Олександром Шумковим

Про те як відбувалось попереднє слухання, яке розпочалося 13 вересня, на Фейсбуці розповідає Людмила Шумкова:

 –  13 вересня 2018 року після двотижневої перерви в судовому розгляді по справі в”язня кремля Олександра Шумкова відбулося чергове судове засідання. В засіданні були присутні мама Олександра його захисник Роман Лизлов, а також представник Посольства України в РФ – консул Сергій Ігорович Дириза. Нажаль жодного представника ЗМІ в засіданні не було. 
Оскільки в засіданні був присутній представник держави Україна, суддя намагався дотримуватися закону під час процесу.
Засідання розпочалося з оголошення судового регламенту та прав учасникам судового процесу.
На початку судового засідання Захисником Олександра було заявлено низку клопотань. 
Одним з перших – це було клопотання з проханням залучити до матеріалів справи Довідки, які були надані Громадською організацією та Політичною партією “Правий Сектор” (НВР “Правий Сектор”) та стосуються так званного свідка Алланазарова, а також доказів невинуватості Олександра. 
Однак, сторона обвинувачення була проти залучення цих Довідок. Прокурор Мінаков навіть не міг вимовити назву громадської організації та виказував сумнів щодо достовірності представлених Довідок.
Олександр підтримав свого Захисника просив суд задовольнити клопотання та залучити Довідки до матеріалів справи. Крім того, Олександр заявив: “Правий Сектор на території України офіційно зареєстрований і не заборонений. А якщо прокурор не довіряє викладеній в Довідках інформації про так званного свідка Алланазарова, то він може сам приїхати в Україну і поставити питання представникам Правого Сектора по наведеній інформації і таким чином з”ясувати її правдивість. І чому міфічним свідкам прокурора ми повинні довіряти не перевіряючи надану інформацію, таким чином просто приймаючи на віру, а офіційній та завіреній печаткою ні. Чи не є це по меншій мірі проявом подвійних стандартів, до яких вдається правоохоронна система Російської Федерації”.
У прокурора Мінакова на це відповіді не було…
Як не дивно, вийшовши з нарадчої кімнати, суддя Рухмаков залучив Довідки до матеріалів справи.
Потім, Захисником Олександра Романом Лизловим було заявлено ще одне клопотання з приводу визнання неприпустим доказом допит Сашка на поліграфі та виключення його як доказу.
Олександр підтримав клопотання свого Захисника і заявив: “Неможливо долучати допит на поліграфі як доказ, так як ці дії суперечать навіть російському законодавству і був зроблен без моєї на те згоди. Крім того, я не пам”ятаю який стан фізичний, емоційний та психологічний у мене був на час проведення цього допиту. І взагалі я не дуже пам”ятаю ті перші часи, дні перебування у російському полоні, бо був під постійним пресингом російських спецслужб, а точніше ФСБ”. 
З приводу цього клопотання суддя Рухмаков виніс ухвалу про те, що по суті розгляне заявлене клопотання під час винесення вироку.

У другій половині дня сторона обвинувачення для допиту доставила засекреченого свідка під псевдонімом Іванов Іван Іванович.
Для вжиття комплексу приховування свідка судом було залучено адміністратора суду Бородіна С.М.
Олександр та його Захисник Роман Лизлов заперечували проти залучення співробітника суду в якості спеціаліста з приховування даних свідка, але суддя Рухмаков залучив співробітника суду Бородіна С.М. в якості спеціаліста з метою вжиття комплексу приховування свідка.
Захисник Олександра заявив клопотання про розсекречення даних свідка під псевдонімом Іванов. 
Олександр підтримав клопотання та заявив: “Наполягаю розсекретити особисті дані Іванова і допитати його в загальному порядку, так як цей свідок стверджує, що особисто мене бачив на КПП Чонгар, а також вважаю що ніякої загрози його життю я не несу, оскільки перебуваю за гратами”.
Проте, суддя Рухмаков відмовив в задоволенні клопотання щодо розсекречення даних свідка Іванова та його допиту в загальному режимі.
Після налаштування системи допиту свідка у секретній кімнаті розпочався його допит.
Свідка під псевдонімом Іванов було погано чути, тому прийшлося перепитувати декілька разів. Як і раніше допитанний засекречений свідок Петров, Іванов спочатку говорив завчений текст.
Нижче до Вашої уваги фотокопії з матеріалів справи щодо допиту Іванова на попередньому слідстві.
Але були цікаві речі сказані ним під час допиту у суді…
Так, свідок під псевдонімом Іванов в судовому допиті сказав, що він помічник народного депутата від Партії Регіонів з Харкова, тепер цей народний депутат в Верховній Раді України пердставляє Опоблок.
Саме Іванов стверджував, що особисто бачив Шумкова на КПП Чонгар під час блокади Криму в оточені 7-10 чоловік і зазначав, що Шумков раздава їм команди, але які не чув. А чому свідок вирішив, що Олександр роздавав команди, бо колись йому один співробітник СБУ який був впроваджений в Правий Сектор сказав, що Олександр “права рука” Яроша. Хоча сам він не може сказати в яких відносинах після 2014 року були Ярош і Шумков. І що саме цікаве, свідок під псевднімом Іванов, повідомив, що той СБУшник продовжує працювати в Службі і знаходиться разом з Ярошем і досі є другом свідка Іванова.
Коли свідка Іванова спитала сторона Захисту а як він зрозумів, що на КПП Чонгар в колі людей знаходиться Шумков, він сказав, що ще на початку 2014 році під час перебування в Києві він виходив з приміщення Верховної Ради і разом з ним був той “сбушник-правосєк”, який вказав йому на двох чоловіків, які знаходилися в Маріїнськму парку і прямували до машини і сказав, що он бачишь з Ярошем його “права рука” Шумков. Крім того, свідок Іванов повідомив, що в нього фотографічна пам”ять і один раз побачивши Шумкова з Ярошем біля Верховної Ради, він запам”ятав його на все життя і впізнає його будь-де і через будь-який час. З того часу він зпам”ятав Шумкова назавжди і не з ким не сплутає.
Окрім всього сказаного, свідок Іванов, під час допиту сказав, що люди які знаходились в оточенні Олександра були з шевронами Правого Сектору , а от чи бачив він шеврони у Шумкова сказати не може, хоча дуже пильно розглянув Шумкова з усіх боків.
Прокурору не сподобалося, що свідок сказав, що не бачив шевронів на Олександрі і просив суд зачитати попередні покази дані на слідстві.
Олександр заперечив, сказавши що прокурор займається маніпуляцією і наводить свідка на заделегідь вигідні для прокурора відповіді.
Проте, покази свідка Іванова надані ним на слідстві зачитали.
Але, коли Захисник спитав свідка чи підтверджує він раніше надані покази чи надані зараз в суді відносно того що були у його підзахисного шеврони, свідок зказав, що підтверджує покази дані в суді, і не може сказати чи бачив шеврони Правого Сектора у Олександа.
Так, допитом свідка Іванова завершилося це судове засідання і суддя оголосив перерву до 11 години 14 вересня.
14 вересня в судовом у засіданні оглядали інтернет сайти, які є доказами сторони обвинувачення винуватості Олександра. Прослуховували і дивилися пресконфереції Правого Сектора за участю Яроша, судді певно сподобалася пресконференція на УНІАН попросив повторити перегляд.
Р. S. Наступні судові засідання відбудуться 18-20 вересня. 
Мамі Олександра вдалося потрапити на 15-хвилинне побчення на ІТТ. Сашко розповів, що вже отримав листи з привітанням на день народження. Він всім дуже вдячний за листи за підтримку, але відповісти не може, оскільки його листи знову не випускають із СІЗО. При його астенічній структурі ще більше схуд, дуже блідий, але як завжди тримається і готовий до боротьби. Конвоіїри його постійно провокують на конфлікт, називаючи нацистом, фашистом, Бандерівцем (в їх трактуванні “бєндєравцем”) але в нього достатньо сили волі, витримки, мудрості та розуму. Насміхаються над його ідейністю. Казали йому : ” що ще не відмовився від своїх ідей, ну нічого посидиш у нас ще трохи відмовишся”. На що Олександр їм відповів, що він ніколи від своїх ідей не відмовлявся, і не відмовиться, а тим більше тепер…

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН