Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Новий закон про адвокатуру – спроба держави тиснути на правозахисників. У Херсоні відбулось засідання ради адвокатів

Заступник голови Національної асоціації адвокатів Валентин Гвоздій у студії «Українського півдня» розповів про те, що законопроект «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», який поданий Президентом на розгляд парламенту, фактично перекреслює незалежність інституту правозахисників.

На сайті Верховної Ради проект закону вже опублікований і ті, кого він стосується в першу чергу, не брали участі у його підготовці. Процес написання закону був утаємничений, говорить Валентин Гвоздій. Асоціація адвокатів України навіть зверталась до європейських колег, які надіслали Президенту офіційного листа з цього приводу. Це не вплинуло, і законопроект оправдав найгірші сподівання.

Інститут адвокатів, за Конституцією, є незалежним і це гарантує держава. Натомість саме тоталітарна державна машина намагається втрутитись у діяльність правозахисників, читай – кожного громадянина, котрий зіштовхнувся з проблемами.

«2014-го Національна асоціація адвокатів розробила законопроект і спільно з Міністерством юстиції подала до Президентської адміністрації. 80% тексту там дійсно залишили, але решта – встановлення важелів впливу на адвокатів. Бувають політичні, гучні справи, в яких адвокати заважають, і саме тоді потрібні більш-менш юридичні важелі, щоб їх «вибити» зі справи. Під час судового засідання можна застосувати до захисника дисциплінарні важелі, якщо, на думку суду(!), він зловживає процесуальними правами (подача апеляційної скарги, клопотань тощо). Другий приклад – адвокат не вправі відмовитись від позиції свого клієнта і повинен його захищати тільки так, як хоче клієнт. А якщо він себе обмовляє і не вчиняв злочин? Нонсенс. Більше криється у вищих матеріях. Адвокатура бере участь у діяльності надзвичайно важливих органів – Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної ради суддів, Дисциплінарної палати прокуратури. Це – важелі стримування і противаг. Але ідея цього закону – принцип «розділяй і владарюй». Асоціацію хочуть розкремсати на 27 представництв. Це – крок до роз’єднання. Тому ми будемо доводити до депутатів позицію Асоціації і маємо надію, що законопроект не буде прийнятий у цьому вигляді», – прокоментував заступник голови Національної асоціації адвокатів Валентин Гвоздій.

У Херсоні відбулось чергове засідання ради адвокатів. Це найвищий орган самоврядування у Національній асоціації у перерві між з’їздами. До неї входять представники 27 областей, голова та два заступники. Професійна організація є регулятором професії, її органи приймають до своїх лав нових спеціалістів та застосовують дисциплінарні процедури.

Засідання ради адвокатів щоразу відбувається в різних обласних центрах для ближчого спілкування з місцевими правозахисниками та проведення навчальних семінарів та практикумів.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН