Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Медична реформа в дії: чи мають херсонці сплачувати за прийом у лікаря

Медична реформа, яка триває зараз у країні продовжує бентежити людей, адже бачення кінцевого результату поки нема. Поради щодо того, як розібратися у нинішніх змінах у медичній галузі херсонцям, дав пораду місцевий юрист і помічник народного депутата Олександра Співаковського Олексій Саковніч:

 – Чергова тема рубрики «Порада юриста» стосується медичної реформи. Це питання породило багато міфів та побоювань серед населення: «за прийом лікаря та елементарні аналізи доведеться платити», «скоротиться кількість лікарень та лікарів» тощо.

Херсон тільки розпочинає процедуру переходу на оновлене фінансування первинної ланки і лише з 1 січня 2019 року у місті поліклініки почнуть отримувати збільшене фінансування за кожного пацієнта (замість 240 грн держава надаватиме від 370 до 1480 грн на пацієнта). У травні кожен херсонець отримав право підписати декларацію зі своїм лікарем. Загалом, в області підписано понад 392 тис. декларацій, три медустанови вже отримують збільшене фінансування. Розглянемо основні зміни та правила, встановлені МОЗ у Порядках № 503 та 504.

Як підписати декларацію:
– громадянин самостійно обирає заклад та лікаря (незалежно від місця «прописки»). Після підписання декларації за ним залишається право заміни лікаря та медзаклад;
– надати у медичному закладі ідентифікаційний код та паспорт (або такі документи: свідоцтво про народження для осіб, що не досягли 14 років; тимчасове посвідчення громадянина України; посвідка на постійне проживання в України, посвідчення біженця або особи, яка потребує додаткового захисту). Лікувальний заклад, завдяки змінам від 29.05.2018 року, копії вказаних документів не знімає та не зберігає у себе;
– перевірити правильність заповнення та підписати роздруковану декларацію. Один екземпляр залишається у громадянина, інший зберігається у медзакладі.

Що стосується пацієнтів:
– наступні аналізи залишаються безкоштовними: загальний аналіз крові, загальний аналіз сечі, глюкоза крові, загальний холестерин, вимірювання артеріального тиску, електрокардіограма, вимірювання ваги, зросту, окружності талії, швидкий тест на вагітність, швидкий тест на тропонін, швидкі тести на ВІЛ, вірусні гепатити;
– контроль з боку лікаря за вакцинацією та профілактичними оглядами (флюорографія, тести на цукровий діабет, ВІЛ тощо) задля попередження захворювань;
– зберігає свою дію програма «Доступні ліки»;
– виклики лікаря додому стали необов’язковими: лікар самостійно приймає рішення про надання послуг за місцем проживання пацієнта або за допомогою телефону.

Наостанок хочеться порекомендувати кожному обрати свого лікаря якомога скоріше. Слід пам’ятати, що між пацієнтом та лікарем має бути «комплаєнс», тобто повна довіра до лікаря, згода виконувати всі його рекомендації та вказівки.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН