Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Не Херсонщині не вистачає лікарів. Як вирішуватимуть проблему?

Науково-методичний семінар «Перспективи підготовки сімейних лікарів на Херсонщині в контексті медичної реформи»

11 квітня в Херсонському державному університеті пройшов науково-методичний семінар «Перспективи підготовки сімейних лікарів на Херсонщині в контексті медичної реформи» за участю викладачів, студентів медичного факультету та головних лікарів закладів первинної ланки надання медичної допомоги.

Відкрила семінар в. о. ректора Наталія Тюхтенко: «Ми дуже довго мріяли про те, щоб на Херсонщині існував медичний факультет, який буде готувати лікарів. Багато спільної роботи було зроблено щоб пройти процедуру ліцензування, ми спеціально займалися цим достатньо довго для того, щоб не було ніяких профанацій, тому що життя людини – це те найдорожче, що є у кожного з нас».

Знаковою подією для університету назвала семінар декан медичного факультету Ірина Глущенко. Вона розповіла про структуру факультету, до якого входять 3 кафедри, 6 лабораторій, науково-практичний центр корекції, реабілітації та розвитку дітей і молоді, а також санаторій-профілакторій. «Нещодавно в міністерстві було підписано наказ про приєднання Генічеського медичного училища. В цьому закладі навчаються особи з вадами зору, ці студенти отримають спеціальність «Фізична терапія. Ерготерапія», – зазначила Ірина Глущенко.

Зі структурою системи охорони здоров’я в області, з досягненнями в процесі реформування галузі знайомив майбутніх лікарів і медичних працівників директор Департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації Віктор Короленко. За словами Віктора Миколайовича, область гостро потребує медичних кадрів, наразі не вистачає 1400 лікарів, в тому числі лікарів первинної ланки, саме для вирішення цієї проблеми був створений медичний факультет і розроблені обласні програми: «Програма «Розвиток людського капіталу» дає нам можливість оплачувати навчання мешканців Херсонської області із трьох видів бюджету: місцевий, обласний і бюджет студента. Також розроблена програма «Місцевих стимулів для медичних працівників».

Молоді лікарі, що закінчать навчання в ХДУ будуть забезпечені робочими місцями як в міських лікарнях, так і в області, адже продовжується будівництво 57 лікарських амбулаторій, в яких передбачено і житло для лікаря. Заробітна плата лікаря «первинки» зросла з 6 тис. грн до 16 тис. грн, медична сестра отримує 10 тис. грн замість 5 тис.

Про Національний план заходів щодо неінфекційних захворювань для досягнення глобальних цілей сталого розвитку говорив головний лікар Херсонського обласного центру громадського здоров’я Юрій Ромаскевич. Підвищена увага до неінфекційних захворювань викликана тим, що смертність від цих захворювань є найбільш актуальною проблемою охорони здоров’я в Україні. «За рахунок передчасної смертності від неінфекційних хвороб ми втрачаємо 6,7% валового внутрішнього продукту. Інфекційні та паразитарні хвороби спричиняють економічні втрати для країни в сумі 1,1 млрд. долл., зовнішні причини – 3 млрд. долл., частка неінфекційних захворювань складає найбільше – 8 млрд. долл. щороку», – підкреслив Юрій Ромаскевич.

Рецептом успіху в реформуванні первинної ланки надання медичної допомоги поділилася головний лікар КНП «Олешківський ЦПМСД» Світлана Сердюкова. Найбільшим досягненням закладу, який вона очолює, стало здобуття гранту USAID на 18 000 долл. «Розбудова комунальних закладів ПМД як центрів передового досвіду». Завдяки реформі значно покращилося матеріально-технічне оснащення закладу, а також ставлення лікарів до роботи. Ноу-хау Олешківського ПМСД – додатковий екран до робочого місця лікаря для медичної сестри допоміг скоротити час, що витрачався на заповнення амбулаторної картки.

Також під час семінару прозвучали виступи директора Інституту патології крові та трансфузійної медицини НАМН України Василя Новака та заступника головного лікаря ХМКЛ ім. Є. Є. Карабелеша Ольги Керецман, повідомляє Юрій Ромаскевич.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН