Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Стало відомо, хто причетний до можливого “вилову” дельфінів у Лазурному

У соціальній мережі фейсбук з’явилась інформація про те, що у смт. Лазурне, Херсонської області між пансіонатом «Чайка» та островом Джарилгач, увечері 11 серпня, невідомі особи начебто займались промислом дельфінів-афілін. Про це повідомив Олексій Шульга.

Відповідні фотографії були опубліковані у соціальній мережі.

На світлинах видно, що біля вузької протоки стоять два судна та біля них плескаються дельфіни. У соціальних мережах припускають, що невідомі особи на двох маломірних суднах, «можливо», намагалися зловити дельфінів загнавши їх до вузької протоки. Такий метод лову широко використовується у морському промислі для потреб місцевої економіки, а саме для отримання м’яса і жиру та для поставок тварин у дельфінарії. З весни 2008 року в Україні за наказом Мінприроди Україні від 31 березня 2008 р. лов дельфінів в Україні заборонений терміном на три роки, дозволено лише збір загиблих тварин з науково-дослідною метою. Ситуація з цього приводу набрала широке обговорення у соціальних мережах з нецензурною лексикою. Таку реакцію фейсбучан можна цілком зрозуміти.

 Як виявилось, у так званому «полюванні» на дельфінів брало участь два маломірних судна ЯДО-0510 та ЯОД-2151. Судна ЯОД-2151, згідно інформації судової книги України, вони належить Соколовій Риммі Іустинівні, мешканки Одеської області, судно ЯОД-0510 належить мешканцю Донецької області, з м. Маріуполь, Янатьєву Роману Анатолійовичу. Судна фрахтуються у м. Києві, у Рибогосподарському аграрному ТОВ «Чорноморець», яка належить Денису Янатьєву.

Редакції радіо “Куреш” вдалося зв’язатися із директором підприємтва «Чорноморець» Денисом Янатьєвим. Телефоном керівник повідомив, що дійсно ці два судна 4 дні знаходились у поході в акваторії Джарилгацької та Каркінітської затоки.

«Так, ці судна там були. Однак займались вони не забороненим промислом дельфінів, а розвідкою місць видобутку рапанів. На даний час вони вже знаходяться в Очакові. На борту знаходились аквалангісти, які досліджували місця популяції рапанів.»  – повідомив Денис Янаньєв.

З фотографій не можна встановити, що дійсно відбувався вилов дельфінів. Тим паче, на місце події не були викликані представники Поліції України. Жодного відео, яке б підтвердило чи спростувало інформацію немає.  Вірогідно, що відпочивальники переплутали реальні наміри аквалангістів та невірно оцінили ситуацію. Скупчення дельфінів біля плавзасобів не є дивним, така поведінка дельфінів фіксується досить часто.

  Нагадуємо, що будь-яка інформація має бути перевіреною. Тож, звичайне дослідження популяції «дарів моря» було невірно інтерпретоване відпочивальниками, однак громадянська пильність є необхідною складовою суспільного життя для можливих майбутніх, вже реальних ситуацій з вилову дельфінів. 

 

Рустам Авдєєв

Радіо “Куреш”

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН