Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Які проблеми постали перед представниками середнього бізнесу на Херсонщині

2017 року в економіку Херсонської області надійшло інвестицій вдвічі більше, аніж 2016-го. Такі дані оприлюднив голова облдержадміністрації Андрій Гордєєв під час щорічного звіту. Всього інвестори вклади 6 мільярдів 850 мільйонів гривень. На ці кошти підприємці закуповували нове обладнання, будували об’єкти і виробничі бази.

Рівень безробіття минулого року знизився на 50%. Створені 566 нових робочих місць, 2,5 тисячі фізичних осіб-підприємців вийшли з «тіні», 7 тисяч робочих місць легалізовані.

Одними показниками, які здаються райдужними, економіка не тримається. Що треба зробити, щоб інвестиційний клімат в області покращився, з якими проблемами стикаються місцеві підприємці у стосунках із владою, які механізми залучення інвестицій можна застосувати на Херсонщині? Ці теми обговорили під час передачі «Діловий тижневик» на телеканалі «Твій плюс» представники влади області та підприємці.

Голова облдержадміністрації Андрій Гордєєв запевнив, що за останні три-чотири роки вдалось відновити довіру інвесторів.

«Влада працює над тим, щоб інвестиційний клімат покращився. Зовнішні та внутрішні інвестори мають відчувати, що їхня кожна копійка захищена, що вони отримають прибуток. Це наше завдання. Точка стагнації пройшла. І всі проекти, які ми супроводжували, наближаються до свого завершення», – сказав Андрій Гордєєв.

Облдержадміністрація працює, в більшості, з крупними донорами, готовими вкладати мільйони й мільярди. Представники середнього бізнесу, які і є основними внутрішніми інвесторами, поки стикаються з перепонами через складну дозвільну систему й часті перевірки.

«До мене, як до голови ради підприємців часто приходять бізнесмени зі своїми проблемами. До речі, підприємливих людей, які вміють ризикувати, іноді закладають майно під кредит, щоб відкрити власну справу, не так вже й багато. Вони мають почути від влади наступне: якщо вони йдуть на ризик з банками, то з владою не будуть ризикувати. Доволі складно отримати дозвільні документи, а тільки-но підприємець їх отримує, починаються перевірки різних служб, до 7 перевірок протягом місяця. І моє підприємство не оминули перевіряючі. Юристи у прокуратурі доводили свою правоту», – прокоментував голова ради підприємців області, депутат обласної ради Юрій Рожков.

Досвід європейських країн та США у напрямку стосунків: «влада-підприємці» привів керівник підприємства «Піонер новітніх технологій» Олександр Сидоренко. Він запропонував зробити певний аналітичний зріз економіки для визначення перспективних напрямків.

«Ми хочемо, щоб усі платили податки, але якщо всі заплатять, то ніхто не говорить, скільки збанкрутує підприємців. Піде навантаження на Центр зайнятості і збільшаться виплати допомоги із безробіття з Держбюджету. А бюджет хто поповнює? Підприємці. Дивитись треба в комплексі: відсотки по кредиту, суму платежів та податків поділити на виручку, і якщо щось залишиться, то бізнес буде працювати. Чому у нас зі снігом сходить асфальт? Якби бізнес так ремонтував дороги, то давно вже б перестав діяти. Тому ще раз – дивитись треба в комплексі, а для будівництва автошляхів потрібно створювати концесію (держава і бізнес), тоді дороги будуть в нормальному стані», – впевнений Олександр Сидоренко.

Закон про діяльність концесії вже розглянула Верховна Рада України, і представники влади й бізнесу висловили надію, що він запрацює в Україні і дасть новий поштовх економічному розвитку.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН