Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Податківці перевірять всіх підприємців Херсонщини, які займаються курортним бізнесом

Мораторію на перевірки нема. На Херсонщині розпочався курортний сезон. Регіон очікує рекордну кількість туристів – 3,5 мільйони. Кожного року тепле море та сонце розслабляє не тільки відпочивальників, а й підприємців, які працюють в курортних містечках області.

Вони наслухалися, що податківцям заборонено їх перевіряти і перейшли у підпілля. Мало хто з курортників може похвалитися, що йому видали чек в численних приморських магазинах або барах. Та й ніхто взагалі не запитує, чи є у закладу всі відповідні документи. Але цим поцікавляться податківці – їм нарешті розв’язали руки. Боротимуться з підприємцями-порушниками гривнею та вилученням підакцизного товару.

На території області підакцизними товарами торгують майже 2,5 тисячі суб’єктів господарювання, які мають більше 5,5 тисячі ліцензій. І ця кількість з початком курортного сезону стрімко зростає. А значить – лише за півроку місцеві бюджети отримали 7,5 мільйонів. Бізнесмен може і не знати, що за ним пильнує фіскальна служба. Багато зробити можна не виходячи з кабінету. Таких підприємців заносять до розряду „ризикованих” і постійно моніторять всі їх операції. Результат – рейд з перевіркою за всіма параметрами.

В цьому році платникам податків, незалежно від видів діяльності, ми повідомляємо наступне: мораторію на фактичні перевірки немає. Тому коло нашої діяльності розширюється. Це будуть і готелі, і пансіонати на предмет оприбуткування готівки. А основний акцент буде зроблений на реалізацію алкогольної та тютюнової продукції на узбережжях Чорного та Азовського морів та у місцях масового відпочинку громадян”, – попередив заступник начальника відділу фактичних перевірок, контролю за готівковими операціями управління аудиту ГУ ДФС у Херсонській області Роман Мальований.

Фіскальна служба попереджає підприємців, що цього року працювати на херсонських курортах нелегально буде собі дорожче. Багатьом доводиться платити у сотні разів більше, ніж привести до ладу документи. Податківців дивує чому бізнесмени не хочуть зробити це вчасно.

Вартість ліцензії залежить від статусу того населеного пункту, в якому йде торгівля і відрізняється у рази. Підприємцям на херсонському узбережжі, значно пощастило. Більшість курортів це – села. Лише Скадовськ та Генічеськ – міста. На алкоголь у селі ліцензія коштує 125 грн. на квартал. У місті – 2500. А штрафи за її відсутність сягають десятків тисяч.

Вірний супутник ліцензії – касовий апарат. Адже без нього цей документ не видадуть. Але самі покупці часто нехтують чеком і рідко коли вимагають його надати. Тримати касові апарати, але не пробивати чеки фіскали підприємцям теж не радять. Говорять, що реальні виторги їм визначити не важко.

З минулого року у нас залишився великий масив інформації. До тих підприємців, що працювали в правовому полі, але показали нереально низькі виторги навідаємося з перевірками”, – продовжив Роман Мальований.

Пильнуватимуть і за пляшками, на яких немає марок акцизного податку. За їхню відсутність теж штрафи чималі. Мінімальний штраф складає 17 тис. грн. Іноді підприємці у зонах відпочинку свої ятки будують тільки на курортний сезон. Але і у таких спорудах підприємець повинен мати повний перелік документів. Крім того, торгівля в них алкоголем істотно обмежена – розливати, наприклад, пиво по стаканах з кег там заборонено.

У фіскальній службі області говорять, що їхня мета – не штрафи, а суми податків, які надійдуть у бюджети. Тому попереджають, що полювання на порушників законодавства на курортному узбережжі області вже розпочалася. І запевняють, що сумлінним платникам турбуватися не варто.

 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН