Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Реформи вимагають коштів, яких не мають місцеві бюджети

Освітянська й медична реформи потребують фінансового забезпечення з боку держави. Бюджет Нової Каховки не зможе виконати вимоги й доручення, спущені згори. При розподілі державної субвенції на ці дві галузі не була врахована специфіка територій. Про це кореспонденту «Українського півдня» розповів Новокаховський міський голова Володимир Коваленко.

«Прикро, що на третьому році децентралізації у нас з’явились нові повноваження, які не підкріплені фінансово. На впровадження заявлених урядом реформ грошей треба втричі більше, аніж у нас є у бюджеті розвитку. Ми не поклали жодної цеглини, жодного квадратного метру не заасфальтували, а вже грошей немає. Нам рекомендують скоротити кількість лікарів. При цьому не враховано, що у центральну міську лікарню приїздять за допомогою жителі практично всіх південно-східних районів області. У деяких райлікарнях немає спеціалістів для проведення нескладних операцій. Тому найкоротший шлях лежить до Нової Каховки. Це не враховано при декларуванні медичної реформи», – розповів Володимир Іванович.

З впровадженням «нової української школи» теж не все виходить одразу. При нарахуванні загальної суми витрат на освітянську галузь не були враховані кілька чинників: наявність у складі міськради сільських шкіл, кількість учнів зросла в цьому році на 155, в субвенції не було передбачено збільшення заробітних плат вчителям. Два місяці велись перемовини з Міністерством фінансів.

«Обласний департамент фінансів не врахував специфіку міської ради. Наразі у нас є кредиторська заборгованість по зарплатам вчителів. На засіданні виконавчої ради Асоціації міст України ми підніматимемо питання, щоб 16 мільярдів гривень додаткової дотації місцевим бюджетам видали раніше, не тягнули до ІV кварталу. Лікування і навчання – це делегована функція держави, і реформування повинно частково компенсувати держава», – підсумував Новокаховський міський голова.

У наступному засіданні виконавчої ради Асоціації міст України візьме участь прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. Члени правління готують звернення з питань фінансового підкріплення реформ.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН