Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

600 гектарів степу з червонокнижними рослинами у Бериславському районі намагаються пустити з молотка

20 земельних ділянок на території 5 сільських рад у Бериславському району виставлені Держгеокадастром Херсонської області на аукціон.

Ці землі повинні увійти до Національного природного парку „Кам’янська Січ”, але якимось чином потрапили до переліку ділянок на продаж з аукціону. Поки створення парку перебуває на стадії затвердження, 608 гектарів заповідного степу з рідкісними рослинами, намагаються приватизувати.

Ця ділянка увійшла до складу парку. Не розумію, як вона могла потрапити на приватизацію. На неї накладений мораторій. Я відвідував ці степи колись давно. Там же цілинний степ, який ніколи не оброблявся, ростуть червонокнижні види, зокрема, ковила волосиста”, – науковець ХДУ Іван Мойсієнко б’є на сполох.

В Україні процес створення національних парків для охорони екосистем викликає супротив у браконьєрів та у тих, хто має намір прихопити собі землі. На Херсонщині торік був створений Нижньодніпровський національний природний парк. Попри те, що штат ще недоукомплектований і фінансування надходить не в повному обсязі, жителі прибережних сіл стверджують, що риби в річках стало більше, а вилучені браконьєрські сітки немає де складати.

Статус природного парку захищає мешканців сіл від незаконного вилову риби та розбазарювання земель, що належать громаді.

Найбільше національних природних парків – цифра 14 було – створено за часів президента Ющенка. Янукович підписав лише один указ про утворення „Малого Полісся” вже в період буремних подій Майдану в 2014 році.

В 2015 році при нинішньому президентові в Херсонській області поки лише Нижньодніпровський отримав статус парку, що охороняється державою. І заради справедливості, слід зазначити, що сталося це завдяки наполегливості екс-голови Херсонської ОДА Андрія Путілова.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН