Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Для вирішення екологічних проблем Херсонщині потрібні кваліфіковані кадри

Якщо почати перераховувати екологічні проблеми Херсонщини, запевняю вас, потрібно буде списати не один аркуш паперу. Сьогодні значна територія Херсонщини визначена як зона екологічного лиха, пише НК онлайн.

Останні півстоліття Херсонщина була полігоном для реалізації грандіозних народногосподарських проектів, які докорінно змінили її природу на більшості території.

Підставами для таких висновків стали процеси, які набули широкого розмаху внаслідок суцільного розорювання степів, зарегулювання нижньої течії Дніпра Каховською греблею, будівництва двох найбільших у Європі зрошувальних систем і формування на їх основі інтенсивного землеробства, накопичення побутового сміття, розвитку і занепаду нафтопереробної і хімічної промисловості як у межах області, так і на суміжних з нею територіях. А до цього ще додалися проблеми північно-промислового вузла Криму, які відчула на собі область особливо в минулому році. Накопичення проблемних питань відбувалося на протязі десятків років і буде продовжуватись до тих пір, пока не стане реальною загрозою для життя усіх, без винятку, мешканців Херсонщини.

Зрозуміло, що вирішувати ці проблемні питання в умовах загальноекономічної кризи намагається уряд і місцева влада. Подальша якість навколишнього середовища Херсонщини буде визначатись ставленням місцевого населення до збереження осередків природи, яке необхідно формувати шляхом суттєвого покращення еколого-виховної роботи на базі діючих та новостворених об’єктів природно-заповідного фонду, перш за все національних природних парків.

Останім часом створюються нові та розширюються діючі природні парки, в університетських закладах освіти закладаються наукові бази для підготовки кваліфікованих спеціалістів.

Напередодні новорічних свят в Херсонському державному та аграрнному університетах відбувся захист магістерських робіт зі спеціальності 101 «Екологія».

Теми кваліфікаційних робіт, допущених до захисту, розкривали екологічні проблеми Південного регіону України та містили заходи щодо покращення екологічного стану навколишнього середовища з урахуванням вимог директив ЄС, нормативно-правових та стратегічних документів держави. Всі студенти на високому рівні продемонстрували володіння науковою проблематикою та термінологією, вміння розробляти графічний, картографічний супровідний матеріал, аргументовано доводили власну точку зору та представили результати своїх досліджень.

Екзаменаційні комісії обох університетів прийняли рішення, що автори всіх представлених до захисту робіт гідні присвоєння кваліфікації «Магістр з екології».

Цікаво й те, що серед отримувачів дипломів у ХДУ виявилось десять співробітників національного природного парку “Ніжньодніпровський” на чолі з керівником Олексієм Чачібая.

 

І хоча у нього це вже третя вища освіта, але  найнеобхідніша. Адже неможливо вирішувати екологічні проблеми на території одного з найбільших заповідників в країні, якщо не бути фахівцем цієї справи. Це ж стосується  і інших співробітників парку…

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН