Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Херсонщина: відновлення медійного простору

Фото – Український Південь.

З перших днів звільнення правобережжя Херсонщини йде  копітка та наполеглива робота за відновлення теле- і радіопростору, випуску газет, аби жителі області мали доступ до достовірної і правдивої інформації. Як медійники протистоять ворожій пропаганді, – читайте у матеріалі журналістів інформаційного видання «Український південь».

Херсонщина. Звільнення Херсона.

Повна відсутність світла, інтернету, зв’язку, Посеред парку лежить телевежа, яку напередодні підірвали російські військові. Окупаційна влада робила все можливе, аби херсонці були в інформаційній блокаді, впливаючи на людей через свої пропагандистські медіа.

“Вже в перші дні визволення Херсона два співробітники, інженер і технік КРРТ, під обстрілами, на залишках телевежі відновили роботу Першого Українського радіо та Першого Національного телеканалу, – розповідає Сергій Мовчан, представник Нацради України в Херсонській області. – Оперативно, завдяки потужному передавачу між Херсонською та  Миколаївською областями,  вдалося почати відновлювати телерадіопростір на тільки-но деокупованій частині Херсонщини».

Фото 2024 року(лютий) з Fb-сторінки Дмитра Піддубного.  Зруйнована телевежа російськими військовими в лстопаді 2022 року.

Жителі обласного центру та Херсонського району мали змогу дивитися декілька телеканалів. 17-го травня 2023 року на деокупованій території регіону товариством «Зеобуд» було установлено передавач потужністю 500 Вт, приймальну та передавальну антени. Це дало змогу відновити цифрове телевізійне мовлення МХ-1, завдяки чому херсонцям стали доступні 10 телеканалів: «Перший», «Рада», «1+1», «Суспільне. Культура», «ICTV», «СТБ», «ІНТЕР», «УНІАН», «Бігуді», «Армія ТБ».

Жителька центральної частини обласного центру, пенсіонерка Галина Горбунова розповідає, як зраділа, коли почала дивитися нарешті українські телеканали.

«Я новини дізнаюся лише через телебачення. Складний був період, коли окупанти позбавили можливості нас дивитися рідне, українське телебачення, а потім взагалі підірвали телевежу. Я живу поряд, кожного ранку я дивилася на неї, мріючи побачити там український прапор. Після деокупації міста я придбала цифровий тюнер T-2, мені знайомі допомогли його встановити, тепер щодня дивлюся новини», – говорить Галина Іванівна. А ось Валентина Раду, яка живе в Шуменському мікрорайоні Херсона, любить слухати новини по радіо.
«Ми родиною на кухні слухаємо радіо «Промінь» або «Громадське», часто доводиться по-новому налаштовувати їх, бо щось збивається, але ми тепер в курсі всіх новин», – ділиться в розмові Валентина Миколаївна.

Через постійні обстріли, пошкодження інфраструктури відбуваються зриви мовлення, тому херсонцям доводиться переналаштовувати періодично радіо .

Відновлення українських медіа в прифронтовій зоні важливе, адже окупаційна влада на лівобережжі Херсонщини випускає друковану пресу, використовує онлайн-медіа і телеграм-канали для поширення ворожої інформації, запустила декілька пропагандистських теле- і радіоканалів, які покривають прибережну деокуповану територію області.

Під час окупації Херсона російські військові знищували й обладнання, і ретранслятори місцевих українських медійників.

“Захопивши споруду “Наддніпрянської правди”, де був офіс телерадіоорганізації,  російські військові й пограбували, і знищили ретранслятор, – розповідає Євген Сидоренко, засновник ПП «ТРО «Софія”.

На сьогодні вже відновили роботу в обласному центрі та Херсонському 12 FM-радіостанцій, з них лише одна локальна – Х.ОN.

Почути українське радіо на сьогодні можна лише в деяких в населених пунктах Бериславського району – Високопіллі, Великій Олександрівці, Високому.

У багатьох населених пунктах Бериславського району через щільні обстріли прибережної зони відсутнє світло. У місті Берислав з початку осені минулого року немає світла, тому відновлення теле- і радіопростору стане можливе в цих деокупованих громадах, як тільки зрушиться лінія фронту.

 

ЛОКАЛЬНЕ РАДІО Х.ОN

Запуск локального радіо Х.ОN в Херсоні на хвилі 87,7 МГц товариства «Іксон медіа» відбувся 11 листопада 2023 року в річницю визволення Херсона від російських загарбників.

“Це важливо було для нас, аби було запуститися саме в цей день 11 листопада, коли було звільнено Херсон”, – розповідає Валентина Федорчук, ведуча радіо.- Мені хотілося бути в медійному просторі дотичною до чогось херсонського. Наше радіо має сигнал, що дістає до лівого берега, де живуть жителі області в тимчасовій окупації. Це – величезна підтримка тих, хто зараз перебуває в окупації, чути – українське слово».

Це місцеве інформаційно-розважальне радіо в Херсоні, яке працює цілодобово, з прямоефірними включеннями, ранковим шоу, авторською програмою «Люди-X».

Редакція на сайті радіо чітко визначила концепцію своєї діяльності в медійному просторі півдня України: «Ми – медіатор неформального спілкування між народом та владою. Заради Перемоги й розвитку. Ми ініціюємо діалог між тими, хто володіє критичним мисленням, має амбіції змінити Херсон, Україну та світ на краще».

Колектив працює в прифронтовому місті, яке під обстрілами щодня.

«6 місяців в ефірі радіо Х.ОN. Ми починали, як інтернет-радіо, сьогодні нас слухачі можуть знайти на хвилі 87,7 FM, ми отримали частоту. Назва Х.ОN – асоціативна з Херсоном. Редакція невелика – три людини займаються контентом, є адміністратор, і директор. Це мало, бо журналісти навіть виїхати нікуди не можуть. А згідно з ліцензією ми маємо забезпечувати цілодобовий ефір – це вимоги Нацради, попри те, що ми працюємо в прифронтовому місті», – розповідає Денис Путинцев, співзасновник радіо, продюсер, радник голови Херсонської ОВА.

Він –  уродженець Бахмута, випускник першої школи незалежної журналістики в Харкові 2000 року, працював у Києві, тепер в Херсоні.

«Кожне з цих міст проходить через випробування повномасштабною війною. Я вважаю, що війна почалася зі слова, з медіа, і вона завершиться в медіа. Ми позиціонуємо  Х.ОN – як формулу нового радіо. Вважаю, що культура – це серце, а медіа – це голова в суспільстві. Ми маємо протистояти ворожій контрпропаганді. Окупанти виділяють шалені кошти на інформаційну боротьбу. Ми – єдине місцеве радіо, яке зараз працює в Херсоні, люди хочуть чути про рідний край не одним словом з ефіру всеукраїнських медіа, а чути конкретні розповіді про свою вулицю, про своїх земляків. Ми показуємо херсонців через побутовий патріотизм, ставлення до своєї землі, дому, родини. Херсон – це прифронтове місто, має свою специфіку, ми можемо говорити в ефірі й плакати разом з героєм про тортури в полоні, а через п’ять хвилин сміятися, розмовляючи, як під обстрілами люди саджають городи або консервують чи солять овочі. Незабаром ми плануємо запустити комунікаційний проєкт між цивільними та військовими на запобігання внутрішнім конфліктам», – говорить Денис.

Локальне радіо слухають не лише городяни, які залишаються жити в Херсоні, але і ті, хто виїхав.

Родина Олени Дмитрикової живе в Одесі, у передмісті Херсона їх будинок був російськими обстрілами пошкоджений. Вони слухають радіо Х.ОN через застосунок «Радіодім».

Фото Д. Путинцев. Разом з командою ведучих у радіостудії.

«Це радіо створює для мене і моєї родини відчуття дому. Мій кожний музичний ранок починається разом з чудовими голосами, які лунають із самого серця Херсона. Що для мене це радіо? Це корисна, актуальна інформація, це чудова музика (без перебільшення), відчувається професіоналізм діджея, це настрій, який задається кожного ранку. Гумор, щирість, цікавість, зворотний зв’язок зі своїм слухачем. Це цікаві розмови в спільноті за межами радіо. Кожен учасник ділиться власним досвідом, цікавими історіями, і це теж створює відчуття присутності й небайдужості рідного міста. А головне – це відчуття, яке я переживаю разом із ним. І це відчуття миру», – прокоментувала Олена Дмитракова, постійна слухачка радіо виданню «Український південь».

ДРУКОВАНІ ЗМІ

Відновлення друкованих засобів масової інформації є важливим, адже через бойові дії в 45 населених пунктах правобережної Херсонщини без світла залишається близько 28 тисяч споживачів, – за даними Міненерго. З деокупацією Херсонського, Бериславського та двох населених пунктів Каховського району відновила свою роботу колишня районніагазета  «Вісті» Нововоронцовської громади.

«Ми виходимо один раз на місяць, пишемо про події не лише в Нововоронцовській громаді, але і в інших громадах Бериславського району. Штат не змінився, видається газета за грантової підтримки та Національної спілки журналістів України», – розповідає Ірина Кошарська, головна редакторка.

Після звільнення Херсона відновили роботу й обласні газети – «Новий День» та «Гривна». Їх підтримують різні донори та Національна спілка журналістів України.
Друкарня газети «Гривна» під час окупації Херсона була захоплена загарбниками, пограбована, вивезена техніка. Вже декілька разів була під обстрілами, споруда має пошкодження від влучення ракети.

Фото Михайла Новицького. У Херсоні розповсюджують газету “Гривна”.

«Ми відновили роботу спочатку сайту, а потім – друкованого видання. Редакція повноцінно ще не працює. Колектив знаходиться у різних містах України та за кордоном. Друкуємо в Запоріжжі газету двічі на місяць, розповсюджуємо в Херсоні та області, вже вийшло понад 40 номерів, тиражі різні: 20 тисяч, якщо закриваємо місто та громади, 8 тисяч Херсон. Але це – не стале відновлення діяльності, бо реклами немає, передплати немає, є борги. Під час окупації наше приміщення було захоплене, величезні рахунки виставляє за цей період Херсонобленерго, а хто їх повинен покривати? Відповіді немає. Радує, що кожен випуск газети з радістю читають херсонці, пишуть відгуки. Редакція відновила роботу гарячої лінії для діалогу з читачем», – розповідає Михайло Новицький, засновник газети «Гривна».

В деокупованих громадах області залишається багато людей пенсійного віку, які звикли до читання друкованих газет. Важливо, що друковані ЗМІ розповсюджуються безплатно.

«Газету «Новий День» до повномасштабної війни активно читали в області. Після звільнення правобережжя Херсонщини ми відновили друк видання. Щомісяця газета виходить тиражем 12, 5 тисяч екземплярів. Ми розповсюджуємо не лише в наші й області, але і там, де є наші гуманітарні центри – Івано-Франківськ, Вінниця, Одеса, Львів, Київ, Кривий Ріг», – розповідає Анатолій Жупина, головний редактор газети «Новий День».

Пані Наталя минулого року під час теракту на Каховській ГЕС виїхала з лівобережжя Херсонщини, з окупованих Олешок до Вінниці.

Фото з Fb-сторінки пані Наталії. У хабі Вінниці.

«Щиро зраділа, коли у місцевому хабі побачила газету «Новий День» для херсонців, які зараз проживають на Вінниччині. Бо то “з дому”! Тримаймося гуртом і ніхто нас не здолає! Слава Україні!», – прокоментувала вона свою зустріч з земляками на підконтрольній території України.

Автор- команда інформаційного видання “Український південь”.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН