Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На Херсонщині обговорили план відновлення і розвитку деокупованих громад

З чого розпочати процес планування відбудови, хто відповідальний, чим керуватися і де взяти кошти — ці та інші питання розглянули в межах круглого столу, який 26 квітня провели Агенція регіонального розвитку «Офіс євроінтеграції» Херсонської області і Херсонське регіональне відділення Асоціації міст України для представників територіальних громад нашої області.

«Сьогодні на часі розпочати важливий та масштабний процес напрацювання стратегій та планів розвитку громад. Війна внесла свої корективи у пріоритети, і відновлення стає ключовим для всіх громад Херсонщини, які постраждали від ворожої агресії», — зазначила виконавча директорка Херсонського регіонального відділення АМУ Лариса Оленковська.

Одна із центральних тем обговорення, яку розкрила експертка АМУ Тетяна Мельник, — внесення змін у Державну стратегію регіонального розвитку на 2021-2027 роки. Зважаючи на все нові й нові виклики, які постають перед Україною через російську агресію, Держстратегія потребувала кардинального оновлення. Цей процес розпочався ще в середині минулого року і зараз знаходиться на фінальній стадії затвердження. Відповідно до Державної стратегії територіальні громади теж повинні розробити свої стратегії розвитку та/або плани відновлення та розвитку. Закон не зобов’язує мати одночасно два документи — стратегію і план, але як показує практика більшість затверджених місцевих стратегій втратили свою актуальність і потребують оновлення. Тому більш пріоритетними для громад Херсонщини є саме плани відновлення.

«Наявність актуальних планів розкриває більше можливостей для залучення коштів», — зазначила Тетяна Мельник.

План відновлення та розвитку розробляється для «територій відновлення». Це відносно новий термін в українському законодавстві, що позначає території, на яких відбувалися бойові дії, які були окуповані, зазнали руйнувань, значного погіршення рівня соціально-економічного розвитку. Очевидно, що значна частина деокупованої Херсонщини має отримати цей статус, однак остаточний перелік територій ще не затверджено.

Розробкою планів займаються виконавчі органи місцевої влади, потім відбувається процес погодження з ОДА і остаточне затвердження. Відповідно до постанови КМУ №731 план відновлення та розвитку територіальної громади має містити: завдання та заходи, потребу та джерела фінансування, індикатори виконання та їх прогнозні значення, перелік проєктів регіонального (місцевого) розвитку. Також він повинен узгоджуватися з національними та регіональними стратегічними документами.

Окремо Тетяна Мельник розглянула можливі джерела фінансування для відновлення у громадах. Вона підкреслила, що в умовах обмежених бюджетних ресурсів потрібно посилити зусилля із залучення зовнішніх коштів, особливо програм міжнародної технічної допомоги. Експертка зупинилася на проєктах та програмах, які успішно допомагають місцевому самоврядуванню та вже діють на Херсонщині: U-Lead з Європою, USAID DOBRE 2022-2025, USAID АГРО та інші.

Зараз потрібно посилено працювати на перспективу: розвивати фахові навички з проєктного менеджменту для співробітників адміністрацій, виконкомів, комунальних закладів; налагоджувати зв’язки з муніципалітетами інших країн та донорами. Такий підхід наразі успішно застосовує Бериславська МТГ, як розповіла перша заступниця міського голови Тетяна Борисенко. Громада вже має план відновлення та розвитку, який розроблювали протягом півроку. Так, план вимагає регулярного коригування через постійні обстріли та нові руйнування. Але він є орієнтиром і задає напрямок для роботи. Незважаючи на бойові дії, вже вдалося залучити фінансування за проєктами у соціальній, культурній сфері.

Посилити спроможність громад у питаннях відбудови покликана платформа DREAM — державна електронна екосистема, яка збирає всі дані по проєктах відновлення в режимі онлайн, відображає ці дані у вигляді зручних таблиць, графіків та діаграм і забезпечує публікацію відкритих даних. Про переваги  DREAM громадам Херсонської області розповіли представники цієї платформи Володимир Жданов та Надія Черняк.

«Відкритість, прозорість і доступність — головні критерії для роботи з міжнародними донорами. Тому громадам важливо працювати з DREAM», — підкреслив Володимир Жданов.

В систему вже занесено дані близько двох тисяч громад, в тому числі 28-ми громад Херсонщини. Активно використовують DREAM Бериславська, Високопільська, Чорнобаївська громади.

На завершення виступила директорка Агенції регіонального розвитку «Офіс євроінтеграції» Херсонської області Аліна Кузьміна. Вона вкотре наголосила, що сприяння децентралізації і відновленню громад — це один із пріоритетних напрямків роботи Агенції. Установа, серед іншого, може допомогти із аналізом стратегій та планів відновлення, розробкою і втіленням спільних проєктів.

«АРР — це партнер громад у питаннях відновлення і своєрідний місток між учасниками цього процесу», — зазначила Аліна Кузьміна.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН