Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Професор ХДУ показав у соцмережах світлини з експедиції, як виглядає Каховське водосховище

Завершилась чергова експедиція з вивчення біорізноманіття об’єктів культурної спадщини, яка тривала з 10 по 17 квітня 2024 року. В експедиції брали участь професор Іван Мойсієнко (Херсонський державний університет), Надія Скобель (Херсонський державний університет та Варшавський університет), Анастасія Іосипчук (Херсонський державний університет), Олена Щепелева (Херсонський державний університет) та Наталія Величко (Херсонський Центр дитячої та юнацької творчості Херсонської міської ради).
Експедиція була комплексною, так як вивчалися флора старих цвинтарів, курганів та оборонних земляних валів, а також вплив війни на природні комплекси національного природного парку «Кам’янська Січ».
Про результати експедиції розповів Іван Мойсієнко, професор ХДУ наступне:
– Вивчено весняну флору останніх 7 старих цвинтарів на території Дніпропетровської та Миколаївської областей. Таким чином, нами завершено заплановане вивчення флори степових цвинтарів Правобержного злакового степу. Загалом, досліджено 50 старих цвинтарів. Кожен цвинтар досліджений щонайменше 3 рази (весною, влітку та восени). Не обійшлося без цікавих знахідок. Зокрема, виявлено повстянку дніпровську та тюльпан запашний. Наразі, за попередніми даними, флора старих цвинтарів Правобережного злакового степу налічує 646 видів судинних рослин, серед яких 51 вид має природоохоронний статус. Кількість видів флори може збільшитись після завершення камеральної обробки.
– Досліджено весняну флору 5 земляних оборонних споруд в Київській області: Змієві вали на території Циблівської, Феодосійської та Макарівської ОТГ та захисні оборонні споруди м. Васильків та м. Білгород (нині село Білогородка). Список раритетних видів валів збільшено на 5 видів і тепер він налічує 15 видів.
– Вивчено весняну флору 17 курганів в Київській та Житомирській областях з розподілом їх на мікробіотопи (верхівка, південний та північний схили, південне та північне підніжжя) із зазначенням рясності кожного виду в кожному мікробіотопі. Крім того досліджено флору 5 курганних груп, яка включала від 3 до 20 курганів.
– Досліджено спонтанну флору дендропарку «Веселі Боковеньки»
“Проведно дослідження флори Національного природного парку «Кам’янська Січ» в Херсонській області, в тому числі, стан відновлення рослинності на днищі колишнього Каховського водосховища. Досліджено павукоподібні південної частини Дніпропетровської області. Досліджено весняну флору долини річки Кам’янка в околицях села Токівське.
Також учасниками за час експедиції було здійснено 1724 спостереження в iNaturalist. Експедиція була насиченою, але відпочивати ніколи. Вже плануємо наступні виїзди
Дякую співробітникам НПП “Кам’янська Січ” за філігранну екскурсію. Дякуємо ЗСУ за можливість за те, що боронять нашу землю від російського фашизму”, – підкреслив Іван Мойсієнко.
Читайте на сайті інформцаійного видання “Український Піфвдень:
 Також читайте  про Херсон: У Херсоні квітнуть каштани і сакури (фото)
 Дивіться відео на ютуб-каналі інформаційного видання “Український південь”:
https://youtu.be/9xJQgd1dNog?si=WY_zPsR_TyNETg3a

 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН