Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На дні Каховського водосховища формується заплавний вербовий ліс, – науковці

Фото – “Український південь”.
Науковці продовжили моніторинг дна Каховського водосховища, який розпочали одразу після підриву дамби.
– Ще 10 червня ми заклали на дні водосховища ділянки для дослідження сукцесійних процесів: відібрали ґрунти і подивились, які є рослини в стадії паростків. Минуло 3,5 місяці і ми знову вирушили в експедицію, – повідомляє Українська Природоохоронна Група – UNCG.
Познайомили і з попередніми висновками науковці.
 “На території по суті осушеного водосховища відбувається формування нашої аборигенної рослинності. У біотопах ми зафіксували понад 65 видів рослин. До речі, на відео можете бачити, як формується молодий заплавний вербовий ліс. А там, де черепашки, формуються ділянки прибережно-черепашкових біотопів з розрідженою рослинністю.
Засолених ділянок немає. Уся ця територія заростає. Але, звісно, що щільність заростання різна: на мулах ─ велика, а там, де черепашкові ліси, заростання іде повільніше.
Наші науковці ще вивчають, як відновлюється і відновлюватиметься рослинність на цій території. Але вже зараз можна констатувати, що тут не буде ані опустелювання, ані великого наступу агресивних інвазійних рослин. Ба більше, тут уже відновлюються біотопи Бернської конвенції, які охороняються. Наші наукові дослідження, імовірно, побачать світ уже в 2024 році”, – зазначили науковці.
Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН