Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Музейники Херсона ідентифікували 100 картин, викрадених окупаційною владою

Ідентифікація вкрадених творів мистецтва триває. Свіжий погляд на старе фото несподівано приніс результат. На цій світлині, зробленій у сімферопольському Центральному музеї Тавриди одразу після пограбування, ще на початку листопада 2022 року, впізнали ще одну викрадену з музею роботу, – повідомляє адміністрація Херсонського художнього музею
Георгій Курнаков (1887-1977). Троянди. 1965. Полотно, олія.
Це один із багатьох яскравих натюрмортів херсонського майстра, який впродовж 60 років поетично оспівував на своїх полотнах рідний край. У натюрмортах Георгія Курнакова, як правило, завжди присутні улюблені квіти художника.
Додаємо і це полотно до списку ідентифікованих творів, які стовідсотково були вивезені російськими мародерами з Херсонського художнього музею до Криму. До речі, це вже 6-й твір херсонського корифея, перебування якого в Центральному музеї Тавриди доведено. «Троянди» (1965) поповнили раніше складений список викрадених окупантами і впізнаних в Сімферополі робіт Георгія Курнакова: «Над Дніпром» (1925), «Мокрий луг» (1947), «Дорога» (1952), «Бузок на вікні» (1965), «Осіння пора» (1965), – зазначено в повідомленні.
«Троянди» Курнакова стали 100 твором, ідентифікованим в Криму, в Центральному музеї Тавриди. Загалом впізнано 101 роботу, але колаборанти стверджують, що картина «Фаетон в Севастополі» Коровіна, яка у березні цього року «засвітилася» в окупованому Генічеську, є роздруківкою шедевра на полотні.
“Це не виключено, хоча довіряти словам зрадників немає сенсу. Але як би там не було, в пропагандистському сюжеті явно прозвучало: «Сьогодні картина, написана у 1916 році, перебуває у фондах Херсонського художнього музею» (тобто, незаконної структури, створеної за російським законодавством). Тож підтвердження злочину маємо”, – уточнили в допису.
Ще три вкрадені картини, які зафіксовані на цьому кадрі, були ідентифіковані раніше:
Микола Глущенко. Натюрморт з камбалою. 1967. Картон, олія.
Віктор Зарецький. Українка Ганна Струк. Полотно, темпера. Фелікс Кідер. Портрет М. Гепарда. Папір, пастель.
“Наша робота з ідентифікації викрадених окупантами творів мистецтва не припиняється. Злочини росіян проти української культурної спадщини мають бути задокументовані, а злочинці покарані”, – додали музейники.
Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН