Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Мобілізація в Україні посилюється: в “ухилянтів” відбиратимуть водійські права

В Україні продовжується мобілізація. Верховна Рада розглядає законопроєкт №10449, у рамках якого “ухилянтів” планують обмежити у правах. Зокрема, їм хочуть заборонити керувати автомобілем.

Парламент планує поставити нову законодавчу ініціативу щодо голосування 10-11 квітня.

Адвокат Роман Кічко повідомив, що на практиці можна застосувати лише одне обмеження – це позбавлення водійського посвідчення. Проте таке рішення представники ТЦК не зможуть приймати самостійно. Відібрати права водія у чоловіка, який не хоче служити у ЗСУ, зможе лише суд.

За словами юриста, потрібно дотримуватись певної процедури. Якщо військовозобов’язаний або резервіст не виконує своїх обов’язків та ігнорує повістки, військкомат може звернутися до національної поліції для затримання такої особи та її примусового доставлення.
ТЦК направлятиме військовозобов’язаному чоловікові вимоги, форму якого ще має встановити Міністерство оборони. В українця буде десять днів, щоб виконати їх та з’явитися у ТЦК, інакше співробітники військкомату будуть звертатися до суду.
Суд призначить засідання, на яке запросять військовозобов’язаного чоловіка. Справа розглядатиметься відповідно до Кодексу про адміністративні правопорушення. Рішення ухвалять протягом 15 днів з моменту відкриття провадження, тому потрібно встигнути скористатися послугами адвоката.
Судове рішення передадуть до виконавчої служби, яка зможе виконати його та обмежити його у праві керувати транспортним засобом. На цей момент таке обмеження поширюється лише на боржників за аліментами.

Правозахисник не вважає, що в ухилянтів вилучатимуть посвідчення водія. Поліцейські під час зупинки транспортного засобу перевірятимуть, чи має громадянин право керувати авто. Якщо діє обмеження, настає адміністративна відповідальність й водити заборонять на 3-6 місяців. У разі порушення тимчасового обмеження передбачено штраф у розмірі 20 400 грн.


Третє порушення тягне за собою штраф у розмірі 2400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (40 800 грн), з позбавленням прав водія на 5-7 років з вилученням авто або без нього. У такій ситуації поліцейський має право вилучити транспортний засіб й відправити його на штрафмайданчик.

Today

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН