Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Мешканця Нової Каховки Артема Баранова ростовський суд засудив за “шпигунство” до 10 років та 6 місяців

У Росії засудили викраденого в Новій Каховці Артема Баранова до позбавлення волі на 10 років та 6 місяців. Українцю висунули звинувачення за статтею 276 Кримінального кодексу РФ (“Шпигунство”).

Про це виданню ZMINA повідомила цивільна дружина Артема Баранова Ілона Слива.

За її словами, таке рішення 8 лютого 2024 року ухвалив Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону. Справу Артема Баранова розглянули дуже швидко. Було проведено лише два судових засідання, під час яких покази свідків не заслухували, а сторона обвинувачення просто надала їхні письмові свідчення, каже Ілона Слива:

Перший суд мав відбутися 27 грудня 2023 року, але його перенесли на 25 січня 2024 року. Того ж дня відбулося повноцінне судове засідання і наступний суд мав відбутися 2 лютого. Однак його вирішили перенести на 8-ме число. Під час цього засідання Артема засудили до 10 років 6 місяців. Тобто всього було чотири засідання, з яких лише два були повноцінними. Нікого зі свідків не опитували та не викликали до суду“.

Дружина цивільного заручника зазначає, що прокурор вимагав від суду дати Баранову 13 років колонії суворого режиму. Натомість його адвокат просив значно зменшити термін ув’язнення.

Зараз Артему дуже важко морально. Я намагаюсь усіляко його підтримати та підбадьорити. У листі йому я написала, що все добре і ми скоро побачимось. Я сподіваюсь, що найближчим часом його повернуть до України“, – каже Слива.

Вона додає, що слідчий, який вів справу Артема, мав після вироку віддати рідним речові докази (його гаджети). Однак з’ясувалося, що суд вирішив залишити їх у матеріалах справи. Натомість прокурорка запропонувала взагалі їх знищити.

На думку Ілони Сливи, у РФ відсутня не лише система правосуддя, а й не працюють правоохоронні органи. Жінка ніколи не думала, що РФ знову повернеться до радянської репресивної системи, коли людей засуджують ні за що. Вона сподівалась, що після експертиз, які показали невинуватість Артема, його виправдають. Натомість росіяни вирішили засудити хлопця до 10 років.

Колегія суддів не може позбавити людину волі на 10 років за два судових засідання. Її члени не дослідили справу як слід. Також вони не врахували речові докази та експертизу, які показали невинуватість Артема. А покази свідків були взяті під фізичним та психологічним тиском. Тобто суд насправді не довів того, що він вважав тяжким злочином. У Росії вже чітко налагоджена репресивна система: є людина, є справа, і обов’язково має бути вирок“, – додає із сумом Ілона Слива.

Нагадаємо, мешканця Нової Каховки Артема Баранова росіяни викрали з власної квартири 13 серпня 2022 року. Спочатку чоловіка утримували в підвалі Каховського поліційного відділку, після чого перевезли до табору утримання військовополонених в окупованому Севастополі. Там він нібито мав очікувати на обмін, але натомість наступні кілька місяців його переправляли до різних в’язниць на території Росії. В лютому 2023 року проти Артема Баранова порушили кримінальну справу за статтею “Шпигунство”, яка за Кримінальним кодексом РФ передбачає від 10 до 20 років ув’язнення. Чоловік має проблеми зі здоров’ям, і рідні побоюються, що він може не витримати умов полону.

Зокрема, за словами родичів, в Артема вроджена серцева вада, панкреатит та клишоногість (йому тричі робили операцію на нозі). Крім того, його мати тяжко хвора: у неї рак горла та діабет. Невідомо, чи зможе вона дожити до повернення сина.


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує насильницькі зникнення, затримання та викрадення цивільних осіб на тимчасово окупованих територіях. Якщо ваші рідні зникли або ви маєте побоювання, що їх могли викрасти, напишіть, будь ласка, на нашу електронну адресу es@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами.

Отримана інформація за згодою заявника буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, а також міжнародних організацій для внесення ними інформації до періодичних звітів, зокрема до Комітету ООН проти тортур, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо, для  документування та подальшого розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні та притягнення винних до відповідальності.

Читайте на сайті інформаційного видання “Український Південь”:

ХНТУ підписав меморандум про співпрацю з Вінницьким університетом

ХНТУ підписав меморандум про співпрацю з Вінницьким університетом

 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН